Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen erkänner: Högg ihjäl styvdottern med yxa

Kvinnan misstänks ha mördats i Sunne i Värmland i maj – av sin styvfar.
Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA.SE
Polishuset i Karlstad.
Foto: Ylwa Svensson

Mannen i 40-årsåldern ansåg sig vara hotad av sin styvdotter.

Nu sitter han häktad – misstänkt för mord.

För Kriminalvårdens personal berättar han själv hur han flera gånger ska ha huggit henne med yxa i huvudet.

I snart två månader har en man suttit häktad. Han är i 40-årsåldern och misstänkt för mord.

Offret är en person i hans absoluta närhet – mannens styvdotter. En söndagskväll flögs hon från bostaden i Värmland till sjukhus i ambulanshelikopter med allvarliga skador. För allvarliga, visade det sig.


LÄS MER: Kvinna död – man misstänks för mord


Kvinnans liv gick inte att rädda och dådet rubricerades om från mordförsök till mord. Mannen greps i samband med händelsen. Polis och åklagare har förklarat att kvinnan blev slagen med någon form av tillhygge, men har i övrigt varit förtegna om utredningen.

Högg kvinnan i huvudet

Men nu har mannen genomgått en personutredning av frivården i Karlstad och i yttrandet från Kriminalvården står hans berättelse nedskriven. Han säger där att vapnet han använde var en yxa och att han utdelade flera hugg mot styvdotterns huvud.


LÄS MER: Man gripen efter misstänkt våldsdåd


Han menar själv att han känt sig hotad av henne.

– Jag kan inte kommentera någonting och har fortfarande yppandeförbud. Men jag hör att du har läst det mesta och du får väl hämta din information där helt enkelt, säger advokaten Lars Magnusson.

Vilken är hans inställning?

– Han medger grov misshandel och vållande till annans död, men han anser inte att det är mord. Han har inte haft något uppsåt att döda.

Misstänkt för misshandel

För Kriminalvårdens utredare fortsätter mannen att prata om sitt liv. Uppgifterna från Migrationsverket gör gällande att han kom till Sverige under hösten 2012 och då ansökte om uppehållstillstånd, men fick avslag. Mannen skulle ha lämnat landet tre år senare, men stannade kvar och vistades illegalt i Sverige vid tidpunkten för mordet.

– Ja. Så är det, säger Lars Magnusson.

Enligt egen utsago är han inte dömd för brott i något annat land, men han säger att han är misstänkt för att ha misshandlat en tjänsteman på en flygplats i Turkiet.

GT har varit i kontakt med åklagaren Tyko Gullmo, som nyss tagit över ärendet och inte hunnit sätta sig in i det ännu. Målsägandebiträdet vill inte lämna några kommentarer.