Det misstänkta mordet inträffade i början av september. Foto: MIKAEL BERGLUNDDet misstänkta mordet inträffade i början av september. Foto: MIKAEL BERGLUND
Det misstänkta mordet inträffade i början av september. Foto: MIKAEL BERGLUND
En man i 35-årsåldern misstänks ha mördat sin mamma utanför Strömstad. Foto: MIKAEL BERGLUNDEn man i 35-årsåldern misstänks ha mördat sin mamma utanför Strömstad. Foto: MIKAEL BERGLUND
En man i 35-årsåldern misstänks ha mördat sin mamma utanför Strömstad. Foto: MIKAEL BERGLUND

Mannen dödade sin egen mamma

Publicerad

En kvinna hittades nedgrävd vid en sommarstuga utanför Strömstad och det är hennes son som misstänks för mordet.

Nu slår rättsläkaren fast att han saknade förmåga att inse innebörden av det han ska ha gjort i början av september.

– Jag kan inte bedöma om han fullt ut i dag inser konsekvenserna av det här, säger advokaten Peter Ekelund. 

En kvinna i 70-årsåldern mördades och enligt de initiala uppgifterna från polis grävdes hon ner intill sommarstugan utanför Strömstad i september.

En man i 35-årsåldern sitter häktad misstänkt för mordet – det handlar om hennes egen son.

– Han har vidgått ett händelseförlopp, och det innebär att modern blivit bragd om livet. Men som i alla utredningar är det viktigt att få bekräftat på annat sätt hur den här personen rent praktiskt har avlidit, säger advokaten Peter Ekelund.

Läkarens utlåtande

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk utredning och nu har rättsläkaren kommit med sitt utlåtande:

Han led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningstillfället och då han undersöktes. Läkaren menar att han både saknat förmåga att inse gärningens innebörd och att han saknat förmåga att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt.

– Han har inte vetat vad han gjort för han har varit starkt påverkad av vanföreställningar, säger Peter Ekelund.

 

LÄS MER: Misstänkte mördaren hörde röster i huvudet

 

Hur mår han i dag?

– Det här är en person som mått väldigt dåligt under lång tid och jag kan inte bedöma om han fullt ut i dag inser konsekvenserna av det här.

Blev helt vild

Skulle mannen dömas för dådet är det rättspsykiatrisk vård som är aktuell, enligt rättsläkarens intyg. Det är ännu oklart när åtal väcks mot mannen, som är norsk medborgare.

GT har utan framgång sökt åklagaren Robert Beckard. Enligt Aftonbladet ska mannen ha uppgett för polisen att han blev helt vild efter att ha tagit ett kvinnligt erektionsmedel och därefter slagit mamman med en sten i huvudet för att sedan strypa henne.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER