Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mannen bakom framgångarna på väg bort

Reine Pedersen låg bakom framgångarna i Redbergslid.
GÖTEBORG. Vad händer bakom dörrarna i handbollens mesta mästarklubb, Redbergslid?
Många uppgifter pekar mot att Reine Pedersen, sportchef och Mr RIK, är på väg bort.
Det är inget jag vill prata om i media. Framtiden får utvisa vad jag ska syssla med, säger Reine.

FAKTA

Reine Pedersen
Ålder: 49.

Född: i Göteborg, uppvuxen i Lerum.
Aktuell: Som Mr RIK efter att på fritiden ha gett föreningen ungefär halva sitt liv.
Först som tränare för juniorerna och A-laget (tre SM-guld), sedan som ansvarig handbollschef under Redbergslids storhetsperiod.
Den som gav tio raka SM-finaler (sju gånger svenska mästare) och som internationell topp finalen i Cupvinnarcupen 2003 mot spanska Ciudad Real.
Yrke: Delägare i ett familjeföretag i kakelbranschen.
Familj: Sambon Eva Larsson och deras barn Sara, 18, Oskar, 15, och Elin, 13.
Bor: Villa i Lerum.

RIK:s ekonomiska kris – som lär vara värre än vad som framgått utåt – kräver ett extra årsmöte i slutet av februari. Under tiden förhandlas med spelarna i A-truppen om sänkta löner på 30 procent. Stämmer det? – Det tänker jag inte diskutera i GT, biter Reine Pedersen av den frågan. Handbollschefen finns inte med i samtalen med spelarna. Dessa sköts av ordföranden Leif Andersson och vice ordföranden Stig Santa.

Frändesjö har frysts ut

Magnus Lindén släpptes i helgen till spanska Balomenos för en summa kring 100 000 kronor. Martin Frändesjö, 33, har frysts ut – med tydlig signal om att han bör söka sig en annan klubb. Martin förhandlar nu vidare med RIK via sin advokat, eftersom han har kontrakt till 2007. Vad tycker du om RIK:s behandling av Martin Frändesjö efter hans nio år i föreningen? – Nu ska vi vara sakliga. RIK har inte missat att betala ut hans lön. Inget beslut är taget i Martins fall, säger Reine Pedersen. I en intervju i GT i söndags beskrev Martin själv sin situation som att han blivit "ufryst och mobbad"? Här skrattar Reine lite rått i telefonen. – Jag läste inte den artikeln. Därför tänker jag inte kommentera vad Martin sagt. Men i RIK är det tränarna som tar ut laget. Det dråpliga i sammanhanget är att Reine Pedersen, på sin kakelfirma, är civil arbetsgivare åt Martin Frändesjö. Hur fungerar det? – Martin har reagerat känslomässigt över sin situation i RIK. Det där kommer att lösa sig. Mer har jag inte att tillägga. Folk som vi talat med påstår att nye ordföranden Leif Andersson, som efterträdde Tommy Skoog i fjol, arbetar för att Reine Pedersen ska försvinna från sin maktposition. Leif och Reine lär inte kunna kommunicera med varandra. Är det en maktkamp mellan olika falanger i RIK? – Maktkamp? Det där tänker jag inte diskutera, påstår Reine Pedersen.

"Alltid enkelt att hitta fel"

Han sitter också i Redbergslids styrelse – som består av nio personer. – Det vore väl konstigt om inte vi har olika uppfattningar i en fråga, tycker Reine. Men RIK är givetvis en demokratisk förening. Har du fått skulden för att din förening hamnat i en svår ekonomisk knipa? – Vi är nio personer i styrelsen. Ingen kan pekas ut som mer ansvarig än någon annan, svarar Reine Pedersen. Blev ni fartblinda av alla framgångar ute i Europa? – Det kunde kanske ha blivit så ... men ... nej, det blev vi inte. Med facit i hand är det alltid enkelt att hitta fel, säger Mr RIK. Hur länge Reine nu kommer att vara det? Stjärnorna som lämnat klubben
 • Under Reine Pedersens framgångsrika tid som handbollschef har Redbergslid förädlat många spelare som nått framgångar ute i Europa. Här är de som försvunnit från RIK sedan 1998:
 • Stefan Lövgren till THW Kiel i Tyskland.
 • Ljubomir Vranjes till Granollers i Spanien. Nu i tyska Nordhorn.
 • Peter Gentzel till Granollers i Spanien. Även han nu i Nordhorn.
 • Mathias Franzén till FC Barcelona i Spanien. Nu också i Nordhorn.
 • Martin Boquist till THW Kiel i Tyskland.
 • Dan Beutler till Flensburg i Tyskland.
 • Henrik Lundström till THW Kiel. Fyra av dem har gått gratis som Bosman-fall. För övriga – Gentzel, Beutler och Lundström – har RIK fått betalt. Dock inga stora summor.

  Logga in för att följa

  Det är gratis och går snabbt!