Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Manifestation till stöd startar i Göteborg

Demonstrationen i full gång.
Foto: Robin Aron

En demonstration mot fascism och nazism hölls i centrala Göteborg på söndagen.

Samtidigt anordnades också en stor demonstration i Malmö. Polisen uppskattar att 3 000 personer deltog i Göteborg.

– När de högerextrema grupperna trappar upp sitt våld, måste man gå ut på gatorna och visa sitt motstånd mot detta, säger Stefan Berg, ordförande för Rättvisepartiet socialisterna i Göteborg.

Förra helgen misshandlades flera personer, varav en mycket allvarligt, i samband med en feministisk demonstration i Malmö. Flera personer med kopplingar till det nazistiska Svenskarnas parti misstänks för mordförsök i samband med händelsen.

Sedan dess har stöddemonstrationer hållits runtom i landet, flera har ägt rum i Göteborg under veckan.

Och på söndagen hålls ännu en demonstration i Göteborg, samtidigt som närmare 10 000 demonstranter väntas samlas i Malmö. På eventet på Facebook som gäller demonstrationen i Göteborg har också flera tusen tackat ja.

"Direkt svar på våldet"

Stefan Berg förklarar att han ser en tydlig effekt med de antinazistiska demonstrationerna.

– Svenska motståndsrörelsen har fått flera avhopp sedan Kärrtorp. Varje gång de gör något möts dem av massiva demonstrationer. Det skrämmer dem. Det är ett direkt svar på deras våld. Vi visar att solidaritet är det som står högst i kurs, säger han.

Polisen i Göteborg har inte fått några uppgifter om att det skulle finnas någon hotbild mot demonstrationen.

– Vi kommer att ha poliser på plats, det har vi ju alltid vid demonstrationer, säger Jenny Widén, polisens presstalesman.

Bengaliska eldar

Demonstranterna i Göteborg samlades på Järntorget klockan 14 och tågade till Masthuggstorget. Strax efter 14-tiden var det många som hade samlats och det var en glad stämning när folkmassan marscherade mot Masthugget via Andra långgatan. På en del plakat förklarades kärlek mellan Göteborg och Malmö med ett hjärta emellan. Demonstranterna skrek ramsor om att fascismen och rasismen ska krossas.

Bengaliska eldar tändes under vandringen och spred rök över Andra Långgatan.

"Är här för att visa stöd"

Tåget sträckte sig från Järntorget till Masthuggstorget, där det under söndagseftermiddagen hölls tal och framträdanden.

– Framför allt är jag här för att visa stöd för dem som blivit utsatta. Men också för att vara med i denna stora folksamling för att visa att det är många i Sverige som vill kämpa mot rasismen. Det gör mig rörd och stolt i hjärtat att så många samlats, säger Jonna Ljunggren, 24, som höll upp en regnbågsfärgad banderoll till stöd för offren i Malmö.