Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Manifestation – ett år efter skolattacken

Anton Lundin Pettersson gick omkring inne i Kronans skola i tio minuter. Polisen har kunnat följa hans väg i skolan genom vittnesförhör och blodspår han lämnat efter sig.
Anton Lundin Pettersson, 21, dolde sitt hat i det tysta. Enligt polisens gärningsmannaprofilgrupp stora analys upplevde han ett socialt och ekonomiskt misslyckande, något som han skyllde på invandringen.
Foto: Facebook
Nazir Amso, 42, miste livet under skoldådet.
Foto: Privat
Ahmed Hassan, 15, dog till följd av sina skador.
Lavin Eskandar, 20, dog i attacken.
Foto: Rex Shutterstock / REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Anton Lundin Pettersson fotograferades med två elever när Nazir Amso kom fram till honom. Till SVT Nyheter Väst har en av eleverna berättat att tiden efteråt var full av skuldkänslor. "Det är som ett dåligt samvete", sa hon.
Anton Lundin Pettersson kom gåendes i loftgången samtidigt som de två poliserna kom uppför trappan. Anton stannade upp och började gå mot dem. När han var längst upp på trappan blev han skjuten.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Ahmed Hassans skåp har blivit till en minnesplats. Skåpsluckan är borttagen och ersatt av en glasskiva. I skåpet finns en fin bild på 15-åringen som älskade att spela fotboll.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Rektorn Linda Forssén står några meter från den plats där Anton Lundin Pettersson blev skjuten av polisen. Hon hade skrivit på sitt anställningsavtal 45 minuter innan skolmördaren tog sig in på hennes blivande arbetsplats.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Länge hade Kronans skola en vakt utanför entrén, men den är nu borttagen. När kriminalkommissarie Thord Haraldsson kom till skolan vid attacken fick han ställa sig i dörren och mota bort oroliga folkmassor.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Thord Haraldsson, kriminalkommisarie.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Ovanför soffan hemma hos Leith Eskandar och hans flickvän hänger en tavla på Lavin. På sin arm har Leith tatuerat in ett porträtt på lillebrodern – allt som Leith ser också Lavin.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Wahed och Ahmed Hassan spelade i samma fotbollslag i IFK Trollhättan ett tag, men Wahed slutade. Han tyckte att han skadade sig för mycket. Nu håller han i stället på med thaiboxning. Dessutom går han på gym.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
På Lavins begravning släppte familjen ut fyra vita duvor. Tre av dem flög i väg, men en av dem återvände till graven varje dag i en vecka. Duvan döptes till Lavin.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
När Nazir Amso begravdes var kyrkan fylld till bredden. Altaret var smyckat med levande ljus och hundratals vita rosor. Rektorn Djeno Mahic höll ett känslosamt tal där han berättade om sin fantastiska kollega och vän.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Wahed, 15, fick ta emot två hugg på magens vänstra sida. Han skadade mjälte, bukspottkörtel, vänster lunga och armen och opererades i fem timmar. I dag får han fortfarande ont ibland.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
1 / 17

På dagen för ett år sedan klev Anton Lundin Pettersson, 21, in på Kronans skola beväpnad med ett svärd och mördade tre personer och skadade ytterligare en svårt innan han sköts till döds av polis.

På lördagskvällen hålls en manifestation för tolerans, mot rasism och till minne av människorna som inte överlevde skolattacken:

Läraren Nazir Amso, 42, elevassistenten Lavin Eskandar, 20, och eleven Ahmed Hassan, 15.

Deltar gör bland andra anhöriga, eleven Wahed, 16, som överlevde och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Vid 18 på lördagskvällen avgår ett fackeltåg från Lextorpskyrkan i Trollhättan till minne av dådet i staden för exakt ett år sedan där tre personer minste livet.

– Manifestationen är öppen för allmänheten och vi hoppas att alla verkligen tar chansen att visa sin delaktighet och sin tro på framtiden. Vi samlas vid Lextorpskyrkan, går i ett gemensamt fackeltåg till Kronan där vi tillsammans enas i en manifestation innehållande tal, musik och en utställning av elevernas egna flaggor och teckningar i ämnet, berättar Trollhättans Stads informationschef Peter Asp i ett pressmeddelande.Anton Lundin Pettersson mördade tre personer i skolattacken.
Foto: Facebook

Fackeltåget avslutas vid Kronans skola

Fackeltåget avslutas vid platsen för det som polisens presstalesperson Thomas Fuxborg skulle komma att beskriva som "en av de värsta händelserna i svensk historia" – Kronans skola i Trollhättan.

Läraren Nazir Amso, 42, elevassistenten Lavin Eskandar, 20 och de 15-åriga eleverna Ahmed Hassan och Wahed höggs av gärningsmannen Anton Lundin Pettersson, 21, innan poliserna sköt ihjäl honom.

Av de fyra var det bara Wahed som överlevde, han kommer finnas med i lördagskvällens manifestation tillsammans med skolans rektor Djeno Mahic, utbildningsminister Gustav Fridolin som båda ska hålla tal under kvällen.

Artisten Jenny Andersson kommer att sjunga och Lavin Eskandars bror Leith kommer avsluta kvällens program med att genomföra tre låtar från ett nytt album, som Lavin varit med på.

Expressen TV direktsänder från platsen med start 17.30.