Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mångmiljonnotan kan hamna hos göteborgarna

Foto: JONAS TOBIN

Det finns inga garantier för att staten ska gå in och täcka större delen av Göteborgs 175 miljonernota för tomma flyktingplatser.

Det kan GT avslöja i dag.

Så sent som i förra veckan sa det ansvariga kommunalrådet Marina Johansson (S) tvärtom:

– Vi får tillbaka en större del.

I förra veckan kunde GT avslöja hur Göteborgs stads planeringsmiss vad gäller externa boenden för ensamkommande flyktingbarn hittills i år kostat skattebetalarna 175 miljoner kronor.

Det är summor utan motsvarighet hos någon annan kommun i landet. Andra stora så kallade ankomstkommuner som fick dra ett stort lass under förra höstens flyktingvåg - som Malmö och Sigtuna - hade en betydligt bättre anpassad kostym och har hittills i år mindre än en tiondel av den fakturerade kostnaden för tomma flyktingplatser.

Stockholm som haft överenskommelser under året med Migrationsverket om att ta emot mer än dubbelt så många anvisade flyktingbarn än Göteborg uppger att de inte fakturerats en enda krona för tomma platser i år. 


LÄS MER: Slöseriet: 200 miljoner för tomma flyktingplatser 


Göteborgs kommuns ansvariga har under året hänvisat till att kostnaderna för tomma flyktingplatser kommer täckas av staten genom Migrationsverket. Så sent som i förra veckan sa det ansvariga kommunalrådet Marina Johanssons (S) att staten kommer täcka merparten av kostnaderna. 

"Det räknar vi med"

– Vi har goda möjligheter att få tillbaka väldigt, väldigt mycket av det här som jag förstått det, sa Marina Johansson i förra veckan.

Är det en större del av summan? 

– Jaja, så är det.

Så det är en större del?

– Jaja, Det räknar vi med. Vi får tillbaka en större del men det kan vara en rejäl eftersläpning, det kan ta tid innan Migrationsverket handlägger allting.

Men när GT kontaktar Migrationsverket ger de inga sådana garantier. De garanterar bara full ersättning för den del av kostnaderna som rör tomma platser åt så kallade anvisade flyktingbarn. Där ersätter Migrationsverket kommunerna för varje överenskommet dygn och plats - oavsett om ett barn sover i sängen eller inte.  


LÄS MER: Kommunbolaget får 38 miljoner kronor för flyktingar som inte finns


Inga garantier

Men för den större delen av de 175 miljoner som fakturerats för tomma platser finns inte några garantier. Det gäller transitplatserna, de platser som tagits fram för ensamkommande barn i ett första akutläge. För dessa får kommunerna som huvudregel bara ersättning för sina faktiska kostnader - och då bara för de platser som faktiskt används, meddelar Migrationsverket. 

För Göteborgs stad rör den kostnadsposten hittills i år hela 102 miljoner kronor. 

Helena Svensson är expert vid den operativ verksamheten inom Migrationsverkets avdelning för mottagningsstöd och etablering. 

Hon är tydlig med att det inte finns några klara garantier för att Migrationsverket ska gå in och täcka kostnaderna för tomma transitplatser. Det som finns är "viss möjlighet" att söka ersättning för så kallade "betydande extraordinära kostnader". Men i motsats till garantier kommer alla kostnader i det fallet prövas individuellt, från fall till fall.

Vilka är förutsättningarna för kommunen att få tillbaka dessa 102 miljoner kronor som gått till tomma transitplatser?

– Kommunen behöver visa hur kostnaden har uppstått, vad de gjorde och att de inte kunde göra på något annat sätt. Sedan får vi göra en individuell prövning av det, säger Helena Svensson.

De prövningarna kommer ske längre fram.


LÄS MER: Fixade flyktingavtal för miljoner - bytte sida 

Avtalen granskas

När GT återkommer till Marina Johansson säger hon att den uppfattning hon fått är att merparten av kostnaderna ändå ska ersättas av staten.

– Utgångspunkten är att när det kommer till ensamkommande så ska vi få ersättning av staten i stort sett i alla delar, men mer detaljer på det kan jag inte svara på direkt.

Men du är politiskt ansvarig här och det handlar om 175 miljoner. Det är ganska mycket pengar, har du ingen säker bild av hur mycket som ni kommer få tillbaka eller inte?

– Ja, och det mesta kommer vi få tillbaka, men detaljerna om det kan jag inte svara på. 

Hon hänvisar till förvaltningen där ekonomichefen Jonas Lundqvist svarar per e-post att "Vi utgår från att vi får ersättning från Migrationsverket för de kostnader vi haft då vi följt deras instruktioner".

I samma e-postmeddelande skriver han att Migrationsverket gett kommunen rådet att ansöka om ersättning för tomplatser som just så kallade betydande extraordinära kostnader, den typen av kostnader som kommer prövas längre fram i varje enskilt fall om de ersätts. 

Som GT kunde berätta igår granskar nu Konkurrensverket kommunens avtal med en av de största externa aktörerna: den norska flyktingjätten Hero.