Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mångmiljardbygget splittrar forskarkåren

Hör specialistläkaren på handkirurgen på Sahlgrenska universitetsjukhuset Per Fredriksson om den historiska operationen
Roger Olofsson Bagge, chef för avdelningen för bröst- och melanom-kirurgi på Sahlgrenska, tycker att Sahlgrenska Life möjliggör den lokala utvecklingen.
Agnes Wold är kritisk till planerna, och säger till SVT Nyheter Väst att ”det är så uppenbart att de som driver det här, de vet ingenting om hur forskning går till”.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fastighetsbolaget Vitartes har ett markanvisningsavtal för två av de planerade byggnaderna, som totalt omfattar drygt 60 000 kvadratmeter.
Foto: Vitartes
Projektet har beskrivits som ”en av Sveriges största satsningar på life science”.
Foto: Vitartes

Tre nya byggnader, och ombyggnader av en fjärde, väntas till miljardsummor bli verklighet vid Sahlgrenska sjukhuset.

Men projektet Sahlgrenska Life är omtvistat bland de som faktiskt berörs. 

Dekan Agneta Holmäng och Agnes Wold ser pengar gå till väggar i stället för till forskning – medan cancerforskaren Lars Ny menar att det på sikt kan bidra till patientnytta: 

– Jag tror på möjligheten att skapa någonting nytt som kommer till nytta för forskningen men också i slutändan för våra patienter. 

Den kallas ”en av Sveriges största satsningar på life science”.

Syftet är att samla forskning, universitetssjukvård, universitetstandvård och näringsliv under samma tak. Eller ja, samma fyra tak.

Lars Ny är universitetslektor, överläkare och forskare i klinisk ontologi. Bakom den titulaturen jobbar han med cancerforskning, framför allt kliniska studier kring malignt melanom, och testar nya behandlingar på patienter.

– Att titta på markörer för vilka patienter som har nytta av behandling och vilka som inte har det. Jag jobbar med kirurger på universitetet och universitetssjukhuset, kliniska forskare på Medicinareberget i olika konstellationer för att göra detta och vi tar massa prover på patienter. Vi behöver hjälp för att hantera alla de här sakerna, säger han.

Sahlgrenska Life

Projektet är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet, tillsammans med bland andra Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademien.

Projektet omfattar fyra byggnader. Hus 1 ska uppföras av Västra Götalandsregionen på Sahlgrenskatomten.

Hus 2 och 3 planeras att byggas av fastighetsägaren Vitartes – hus 2 ska förbinda hus 1 och 3 över Per Dubbsgatan.

I projektet ingår också delar av den befintliga Odontologen, som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Higab.

De totala kostnaderna för projektet är hemliga. Hus 1 kommer kosta 2,6 miljarder kronor att bygga.

Oro för hyreshöjningar

Att samla den infrastrukturen på ett ställe skulle underlätta och utveckla forskningen, menar Lars Ny.

– Vi kommer närmare varandra, kan hantera forskningsprover och projekt på ett annat sätt än vad vi i dag har möjlighet till. 

Det menar också Harriet Wallberg, som är den som utrett projektet Sahlgrenska Life. Hennes slutsats är att ”Sahlgrenska Life bör genomföras. Mot bakgrund av det stora behov av nya byggnader som finns bör planerna för nybyggnation genomföras för de verksamheter som i dag inte har fullgoda lokaler”.

Projektet skulle innebära en ”unik möjlighet” för ett internationellt utmärkande ”ekosystem” för life science, heter det i utredningen som släpptes i september förra året.

Men i den framkommer också kritik. Det finns en oro för höga hyreshöjningar, att det ekonomiska ansvaret är otydligt och att det inte finns någon tydlig förankring i de berörda verksamheterna.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid GU och ledamot i universitetsstyrelsen, kallar projektet för ”ett mysterium”, som kommer bli ”astronomiskt dyrt”.

– Det är inte drivet från forskningens behov, det är så uppenbart att de som driver det här, de vet ingenting om hur forskning går till, säger hon till SVT Nyheter Väst.

”Behövs inte lyxas till i onödan”

Dekan Agneta Holmäng menar att pengar som skulle kunna gå till forskarlöner i stället kommer behöva gå till hyreskostnader. Hon tycker inte att det finns ett behov, och att hennes intryck är att de flesta forskare håller med henne, enligt SVT.

Men det gör inte Lars Ny. Och det gör inte heller hans kollega Roger Olofsson Bagge, kirurg, docent och chef för avdelningen för bröst- och melanom-kirurgi på Sahlgrenska.

– Jag kan hålla med om att det inte behövs lyxas till i onödan. Vi gör det lite för snyggt, köper möbler som kostar alldeles för mycket pengar. Köp skrivbord från Ikea i stället, I couldn't care less. Men hus kommer ändå behöva byggas och att då också tänka lite innovativt med hur vi kan bygga en miljö där vi får ihop de här verksamheterna.

Att inte satsa skulle vara att hämma den lokala utvecklingen, menar Roger Olofsson Bagge. Han ger ett exempel:

– Säg att ett läkemedelsföretag ska testa ett nytt läkemedel, det gör vi på Sahlgrenska, men med de nya lokalerna skulle vi kunna börja med fas 1-studier, vara med första gången en människa får ett nytt läkemedel, det är det patienterna vill. Nu ligger vi sent i utvecklingen, och kommer inte in förrän i fas 3.

Den 26 januari fattade regionstyrelsen beslut om att planeringen av Sahlgrenska Life ska fortsätta. Nu ska beslutsunderlaget kompletteras, innan det beslutas om att faktiskt genomföra projektet.

SE MER:

Göran Dellgren, professor och överläkare på Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset var med och utförde transplantationen.