Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mångmiljardärens plan: Att gå i pension som 97-åring

Miljardären vill skapa nytt Gekås
Foto: BERIT ROALD/EPA/TT NYHETSBYRÅN
”Jag hade trott jag skulle fortsätta tills jag blev 100”, säger Olav Thon.Foto: OLE BERG-RUSTEN/NTB SCANPIX

Precis fyllda 96 och nygift.

Då börjar mångmiljardären Olav Thon fundera på att gå i pension – i, enligt sig själv, förtid.

– Jag hade trott jag skulle fortsätta tills jag blev 100, säger Thon till norska ekonomisajten E24.

Sommaren har gått i kärlekens tecken för Olav Thon, den norske mångmiljardären som äger runt hundra köpcentrum och ett stort antal hotell och andra fastigheter.

Efter över 30 år tillsammans gifte sig Thon och förre tingsrättsdomaren Sissel Berdal Haga, 79, på midsommarafton på lyxhotellet Hotel Briston i Oslo – det första som Olav Thon köpte på 70-talet – inför runt 200 inbjudna gäster.

– Detta är en bekräftelse på en lång kärlekshistoria och vi är väldigt glada i dag, konstaterade Olav Thon efteråt.

Olav Thons pensionsplaner

Därefter drog de nygifta i väg på smekmånad, men nu är Olav Thon tillbaka på jobbet igen.

– Lyckligtvis har jag en personal som fortfarande betraktar mig som koncernchef, säger han till ekonomisajten E24.

För några år sedan berättade Olav Thon i en intervju med GT att han arbetade tio timmar om dagen och sin ålder till trots har det inte varit något alternativ för Olov Thon att gå i pension.

Förrän nu.

För E24 förklarar Olav Thon att det snart kan vara färdigarbetat för hans del. Att han – i alla fall enligt sitt eget sätt att se på saken – kan komma att gå i förtidspension.

– Jag hade trott att jag skulle fortsätta tills jag blir 100, men nu har jag fått problem med knäna, det är något riktigt skit, så jag vet inte hur mycket det kommer hindra mig. Jag har som mål att jag ska fullfölja året, och kanske ett eller två år till, säger Olav Thon till sajten.

Då skulle han vara 97, 98 eller 99 år när han pensionerar sig.

Sissel Berdal Haga och Olav Thon.Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Räds ungdomars arbetsmoral

Samtidigt räds Olov Thon den arbetsmoral som dagens ungdom har, skriver E24. Bland annat ifrågasätter han att många tar ett sabbatsår efter gymnasiet och passar på och reser innan man studerar vidare eller börjar jobba.

– Bevare mig väl, när man har gått i skolan i 13 år och ger sig ut på en världsomsegling. Det har jag förtjänat, säger de. Men de har inte förtjänat någonting, säger Olav Thon. 

Olav Thon har själv inga barn eller arvingar, utan har skänkt alla aktier i sina bolag, med ett värde på cirka 25 miljarder kronor, till en stiftelse. Stiftelsen delar också ut miljontals kronor till forskning främst inom medicin eller naturvetenskap.