Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mångmiljardären Olav gifter sig som 95-åring

Olav Thon och Sissel Berdal Haga har varit ett par i över 30 år. Foto: MARIUS GULLIKSRUD
Tidigare tingsrättsdomaren Sissel Berdal Haga, 78, och mångmiljardären Olav Thon, 95, gifter sig 21 juni i Oslo. Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Norska miljardären Olav Thon bär för det mesta den röda mössan som blivande hustrun Sissel har stickat. Foto: BJÖRN LINDSTEN

Norske mångmiljardären Olav Thon, 95, och förra tingsrättsdomaren Sissel Berdal Haga, 78, har varit ett par i över 30 år.

Samtidigt har Thon fortsatt äktenskapet med hustrun Johanne, som tidigt drabbades av alzheimer.

I sommar gifter sig Olav Thon och Sissel Berdal Haga.

– Det här är förstås något vi pratat om ett tag. Vi fann att det nu är dags och det är något vi ser fram emot, säger Sissel Berdal Haga till Nettavisen. 

Olav Thon äger över hundra köpcentrum, ett stort antal hotell och omkring 350 fastigheter i Oslo. Thon-gruppen är Norges största fastighetsägare.

För två år sedan berättade han i GT att han fortfarande arbetade tio timmar per dag. Då hade han nyligen köpt Tanums shoppingcenter och satsade på att bli kungen av E6. Sedan tidigare ägde han även Torp, Nordby och tio andra köpcentrum i Sverige.

Nu som 95-åring har den framgångsrike och färgstarke norrmannen och hans käresta Sissel Berdal Haga, 79, beslutat att gifta sig.

De har varit ett par i över 30 år, samtidigt som Olav Thon i 68 år varit gift med Inger Johanne Thon. 

Sissel Berdal Haga och Olav Thon gifter sig i sommar på ett av den norske miljardärens hotell, Bristol i Oslo. Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Olav Thons hustru drabbades av alzheimer

Hustrun drabbades tidigt av alzheimer och Olav Thon tog aldrig ut skilsmässa.

– Det är väldigt många år sedan Inger Johanne ”försvann”. Så man kan fråga sig, varför inte skilja sig när man har en ny livspartner? Men jag har tänkt att när man är så vuxen och inte ska uppfostra en flock barn är det inte nödvändigt. Varför inte låta det vara i lugn och ro och samtidigt ta hand om den som har en sån otur att bli påverkad av en allvarlig sjukdom, sa han förra året i en intervju med Nettavisen om varför han behållit äktenskapet.

Förra året avled hustrun, och nu på tisdagen berättar norska medier nyheten att Olav Thon och Sissel Berdal Haga gifter sig 21 juni.

– Det är väldigt roligt. Det är klart att vi sätter stort värde på detta. Vi är glada för beslutet, säger Haga till Nettavisen och tillägger:

– Om du känner till vår förhistoria så vet du att vi har haft god tid att tänka igenom detta och självklart är det något har har pratat om ett tag. Vi fann att det nu är dags och vi gläder oss.

Sissel: ”Vi gläder oss”

Sissel Berdal Haga har tidigare jobbat som jurist och domare i Oslo tingsrätt. 

Bröllopet kommer att hållas på ett av Thons hotell, Bristol i Oslo, och stadens borgmästare Marianne Borgen förrättar vigseln.

– Det blir ett privat bröllop i Bristol på förmiddagen och borgmästaren viger oss.  Många goda vänner och bekanta kommer att vara närvarande, så det blir trevligt. Bristol, vårt hotell, blir en utmärkt inramning för detta, säger Berdal till Nettavisen.

Olav Thon äger även flera shoppingcenter i Sverige, bland andra i Tanum och Torp i Uddevalla. Foto: BJÖRN LINDSTEN

Blivande hustrun stickade mössan

Den röda, stickade mössa som blivit ett signum för Olav Thon och som han bär i de flesta sammanhang, har den blivande hustrun stickat. Den blev till i en hast när han snabbt behövde en ny. Det röda garnet var det enda Sissel Berdal Haga hade till hands.

– För det första, jag har ganska lite hår. Och det är kallt om huvudet i Norge. Jag hade en grå mössa som jag glömde på tåget. Det enda jag hade i stället var en röd mössa, sen har jag varit gående med den, har han berättat för GT.

Olav Thon har inga barn eller arvingar och skänkte 2013 alla aktier i bolagen med ett värde på cirka 25 miljarder kronor till en stiftelse som förvaltar Thons bolag. Stiftelsen delar också ut miljontals kronor till forskning främst inom medicin eller naturvetenskap.