Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mängder av frakturer i halkan – läkaren vädjar

Många har halkat och drabbats av frakturer.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT

Sahlgrenska gick i förra veckan ut och uppmanade folk att vara försiktiga i halkan.

Nu är antalet patienter med frakturer dubbelt så högt som vanligt, skriver GP.

Snön och kylan gör det halt på gatorna i Västsverige. I torsdags i förra veckan fick akuten på Mölndals sjukhus in ett 60-tal personer med frakturer. Då gick Magnus Karlsson, ortopedläkare vid Sahlgrenska, ut med en vädjan:

– Det är läge att gå ut och påminna om att undvika att ramla och slå sig. Vi uppmanar till försiktighet.

Men vädret har fortsatt att göra gatorna hala och antalet patienter har fortsatt öka. 

– Vi har ungefär dubbelt så många patienter som en normal dag i januari. Det är trångt och ett fortsatt högt tryck, säger Anders Jönsson, överläkare på ortopeden vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till GP.

Pandemin gör trycket extra stort

Pandemin gör att trycket på vården är extra stort och väntetiderna för att få en operation blir extra långa. Att det kommer in en stor mängd patienter när kylan slår till på allvar första gången för säsongen är inte ovanligt, vad som är ovanligt är att den första kylan kom först i januari. 

– Man ska inte ge sig ut om man inte måste. Det är heller inte bara äldre människor som vi ser komma in utan alla kan trampa på en isfläck som man inte ser. Äldre tenderar däremot att lättare bryta sig om de faller, säger Anders Jönsson till GP.