Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många unga väljer bort vaccin i region Värmland

”Tiden är mogen för att öppna erbjudandet om vaccination för fler”.
I Värmland finns tolv öppna vaccinationsmottagningar – men mot slutet av sommaren dras verksamheten ner.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oro för att många unga väljer att inte vaccinera sig.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många unga väljer att inte vaccinera sig i region Värmland, rapporterar Värmlands Folkblad.

– Det är svårt att få stopp på det om inte alla vaccinerar sig, säger Carina Björk, driftledare på vaccinationsmottagningen i Löfbergs arena, till tidningen.

Enligt Carina Björk har bokningstrycket minskat dramatiskt ju yngre åldergrupper som erbjudits vaccinet.

– Jag förstår att folk gärna vill vara på stranden men en vaccination tar från det att de kommer till att de går cirka 25 minuter. Jag tycker att man kan offra 25 minuters tid för att få sin vaccination. Det är liksom nu vi har de här lokalerna, säger hon till VF.

Just nu har region Värmland tolv stationer öppna för vaccination mot coronaviruset, men snart kommer verksamheten att dras ner. I Löfbergs arena, där Carina Björk är driftledare, kommer doser delas ut fram till slutet av augusti. Då slås den ihop med vaccineringen på Karlstads CCC till slutet av september.

Sociala medier ska få fler att ta sprutan

Själv har Carina Björk inget svar på varför vaccinintresset tycks vara lägre hos de yngre. När hon tillåts spekulera menar hon att det kan ha att göra med att de unga tänker att de sällan riskerar bli allvarligt sjuka, och att sommarlovet lockar till andra nöjen än att vaccineras mot pandemisjukdomen.

Det är en bild som delas av Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Värmland. Till NWT, som sedan tidigare följt ungdomarnas vaccinvanor, har han tidigare sagt:

– Vi tror inte att det handlar om någon större ovilja att vaccinera sig. Det har vi ingen anledning att tro. Slutsatsen är snarare att många nog slappnar av och har annat för sig.

Nu kommer regionen dra i gång en kampanj i sociala medier för att höja intresset bland ungdomarna, skriver VF.

Jan Söderholm, som är driftledare på CCC (Karlstad congress culture center), känner oro inför att 18-åringarna uteblivit.

– Det är en farlig sjukdom, även om du inte blir allvarligt sjuk själv så kanske du smittar någon som blir det, säger han till tidningen.

SE MER: ”Kommer kunna skapa vaccin mot de flesta framtida pandemiska sjukdomarna”

Plötsligt hamnade Mikael Dolsten, 62 – läkare med rötter i Halland – i hetluften: Det yttersta ansvaret, att ta fram ett säkert fungerande covid-19-vaccin blir hans.