Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många på sjukhus – men smittan minskar

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Covid-patient tas om hand på intensivvårdsavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT

Antalet nya konstaterade fall av covid-19 i Västra Götaland fortsätter att minska, nu för tredje veckan i rad.

Även antalet patienter som behöver sjukvård har blivit färre.

– Men det är fortfarande betydligt fler som vårdas på sjukhus än när vi hade det som värst i våras. Läget är fortsatt osäkert, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

När Västra Götalandsregionen höll presskonferens på onsdagen var budskapet försiktigt positivt. Med betoning på försiktigt. 

Även om det just nu är en tydlig nedgång både vad gäller antalet smittade och antalet som vårdas på sjukhus finns en oro för att kurvorna ska vända uppåt igen.

– Det är jätteviktigt att vi inte börjar släppa på olika saker och häller bensin på brasan. Då kommer det att sätta fart och bli en ordentlig rekyl, konstaterar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

På onsdagen vårdades 414 covid-patienter på något av sjukhusen i Västra Götaland, varav 61 på intensivvårdsavdelning.

Under förra veckan rapporterades 4 270 nya fall av covid-19  i regionen, vilket är en minskning med 29 procent jämfört med veckan dessförinnan.

”Minskning i alla åldersgrupper”

– Det är en minskning i alla åldersgrupper, även på äldreboendena, säger Thomas Wahlberg.

Han förklarar att det fortfarande är många fall i Göteborgsområdet, som har högst incidens (antalet smittade per 10 000 invånare) i regionen. Därefter kommer Fyrbodal, Borås/Sjuhärad och Skaraborg, som har lägst siffror just nu.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström berättar att det för närvarande görs cirka 35 000 tester för covid-19 per vecka. Tidigare har siffran legat på omkring 50 000 per vecka.

– Det är färre som är sjuka och färre testar sig. Och färre av de som testas är positiva. Nu är vi nere på drygt 10 procent. Vi var förut uppe i 20 procent, säger hon.

Nio bekräftade fall av muterat virus

Vad gäller den brittiska virusmutationen är det just nu nio bekräftade fall i Västra Götaland.

– Fyra av dem har en direkt resekoppling och är skilda från varandra. I ett av de här fallen har vi fått en spridning till fyra andra personer. Smittspårning pågår intensivt. Det finns också ett fall utan känd resekoppling, säger Thomas Wahlberg.

Personer som varit i riskländer för muterat virus, England, Sydafrika, Brasilien eller Norge, ska testa sig när de kommer till Sverige. 

– De prov som utfaller positiva skickas för sekvensering till Folkhälsomyndigheten. Vi räknar framöver med att tio procent av de positiva fallen per vecka ska sekvenseras för att få en bra bild av situationen, förklarar Wahlberg.

TV: Lejon och tigrar smittade i djurpark

Lejon och tigrar smittade i Borås – tiger fick avlivas