Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många kommunanställda tillåts inte arbeta hemma

Flera kommunanställda som Göteborgs-Posten har talat med har fått blankt nej till att jobba hemifrån under coronakrisen.Foto: Colourbox

Folkhälsomyndigheten har uppmanat till hemarbete i största möjliga utsträckning under coronakrisen.

Men flera kommunanställda som Göteborgs-Posten har talat med har fått blankt nej till att jobba hemifrån.

Folkhälsomyndigheten skärpte i onsdags uppmaningen om att arbetsgivare bör låta anställda jobba hemma om det är möjligt, något som även regeringen står bakom.

Men GP har talat med flera kommunanställda kontorsarbetare som anser att Göteborgs stad går emot Folkhälsomyndighetens rekommendation. Göteborgs stad, som har över 50 000 anställda, har i många fall gjort bedömningen att medarbetare inte ska tillåtas jobba hemifrån.

Stadsdirektör Eva Hessman skrev i ett internt mejl som skickades ut till stadens förvaltningar i slutet av förra veckan att många medarbetare inte kan utföra sina arbetsuppgifter hemifrån.

”Det innebär att ett stort antal medarbetare behöver vara på sina arbetsplatser. För att verksamheterna ska fungera ska den som är frisk gå till jobbet”, skrev Eva Hessman i mejlet.

Stadsdirektören skrev även att anställda bara i undantagsfall kan ges tillåtelse att arbeta hemma även om de är friska.

”Vi har inte förbjudit någon att arbeta hemma”

Flera kommunanställda som GP ­talat med tycker att stadens hållning är riskfylld.

”Vi har inte förbjudit någon att arbeta hemma, det har hela tiden varit möjligt för chef att göra bedömning om vad som är möjligt och lämpligt. Om chef bedömer det möjligt bör medarbetaren jobba hemifrån”, skriver Stadsledningskontorets HR-direktör Tina Liljedahl Scheel i ett sms till tidningen.

Hon skriver också att många inte kan jobba hemifrån och behöver stöd av andra kollegor för att kunna utföra sina jobb. Men på grund av Folkhälsomyndighetens skärpta direktiv kommer Stadsledningskontoret enligt Tina Liljedahl Scheel inom kort att gå ut med ny information till stadens chefer.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

LÄS MER: Här hittar du mer innehåll från Expressen Premium
Karriär & Pengar
Träning & Hälsa
Kost & Kropp
Reportage & Granskning
Brott i Sverige
Sex & Relationer