Mansfri festival fälls för diskriminering

Emma Knyckare som stod bakom ”Statement”.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emma Knyckare som stod bakom ”Statement”.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den mansfria festivalen ”Statement” i Göteborg har prickats av DO, Diskrimineringsombudsmannen.

”Det var en överträdelse av diskrimineringsförbudet när det på musikfestivalen Statements hemsida och i uttalanden från företrädare inför festivalen framgick att cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen”, skriver DO på sin hemsida.

DO har synat festivalen sedan man fått uppgift om att festivalen skulle vara ”mansfri”. Och nu har alltså ett beslut om att festivalen är diskriminerande kommit.

DO har publicerat beslutet på sin hemsida under måndagen.

Med ”cis-män”, som inte var välkomna under sommarens festival, avses ”en person vars biologiska kön överensstämmer med dess juridiska, sociala och upplevda kön”, skriver DO.

Man noterar också att ingen person diskriminerats i samband med festivalen. I samband med inträdet har det inte gjorts någon skillnad mellan besökare grundat på kön.

Beslutet att inleda tillsyn mot Statement ska inte ses som ett ifrågasättande av det allvarliga problem som sexuella övergrepp, bland annat på festivaler, utgör.”, skriver DO vidare.

Festivalen Statement fälls

Det var komikern och programledaren Emma Knyckare som var initiativtagare till ”Statement” som ägde rum i slutet av augusti denna sommar. Den mansfria festivalen växte fram som en reaktion på den stora mängd sexbrott som ägde rum på festivaler runtom i Sverige 2017. 

Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”, skrev Knyckare i tweeten som blev startskottet till festivalen där inte ett enda brott anmäldes.

Knyckares svar

Emma Knyckare kommenterar via sms:

Vi har tagit del av beslutet från DO och det är trist att vad 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer - vi är upptagna med att förändra världen.”