Manetinvasion i väst – väntas bli vanlig syn

Trängsel. Manetinvasion i Kungälvs kommun.
Foto: Läsarbild
Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska laboratorium.
Foto: Privat

En sällan skådad manetinvasion äger rum längs Västkusten.

På flera håll ligger maneter och trängs vid vattenbrynen.

– Man pratar om att vi har en framtid med mycket, mycket mer maneter än vad vi har haft, säger marinbiologen Björn Källström, till SVT Nyheter Halland.

Det handlar till stor del om den ofarliga öronmaneten som i närmast massiva antal ligger och trängs längs flera stränder runtom längs Västsveriges kust.

Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska laboratorium, förklarar för SVT Nyheter Halland vad det beror på:

– Det ligger nära till hands att misstänka att det är ökande vattentemperaturer i vattnet. På grund av den globala uppvärmningen så blir havet varmare och varmare vintertemperaturer framför allt, det räcker med bara några grader varmare än normalt, så gör det så att maneternas livscykel går snabbare. De producerar också fler maneter än annars, säger han.

En framtid med fler maneter

Han berättar vidare att forskning tyder på att maneten är en livsform som kommer att dra fördel av de pågående klimatförändringarna.

– Många modeller går ut på att maneter kommer gynnas av ett varmare hav, ett hav som vi fiskat ut på andra fiskar så maneterna får mer mat och kanske ett hav som är lite försurat av koldioxiden, säger han och fortsätter:

– Man pratar om att vi har en framtid med mycket, mycket mer maneter än vad vi har haft. Det återstår att se, men det finns tecken som tyder på det.