Efter att mannen friades i Tingsrätten valde familjen att ta ärendet vidare. Foto: PRIVAT.Efter att mannen friades i Tingsrätten valde familjen att ta ärendet vidare. Foto: PRIVAT.
Efter att mannen friades i Tingsrätten valde familjen att ta ärendet vidare.  Foto: PRIVAT.
– Frias han ingen. Då blir min dotter sviken av samhället, säger Elin Erling. Foto: ALEX LJUNGDAHL– Frias han ingen. Då blir min dotter sviken av samhället, säger Elin Erling. Foto: ALEX LJUNGDAHL
– Frias han ingen. Då blir min dotter sviken av samhället, säger Elin Erling.  Foto: ALEX LJUNGDAHL

Manda kallades "svartskalle" – nu tas fallet upp i hovrätten

Publicerad

Mannen jagade Manda och hennes kompis och ropade "förbannade svartskallar" efter dem. Han erkände – men friades i tingsrätten. 

Nu tar hovrätten upp fallet. 

– Frias han igen, då blir min dotter sviken av samhället. Då sviks alla som inte kan göra sin röst hörd på egen hand, säger Elin Erling, Mandas mamma.

Händelsen inträffade i Jönköping i september 2014. Manda, då nio år gammal, satt tillsammans med en kompis och målande med vattenlösliga kritor på asfalten. En äldre man, boende i samma område, fick syn på flickorna och blev rasande över deras sysselsättning.

Mannen jagade iväg flickorna och skrek, bland annat, "jävla pack" och "förbannade svartskallar". 

– Jag började storgråta, jag blev så ledsen för mitt barns skull, berättade Mandas mamma Elin Erling, i en tidigare intervju med GT. 

Händelsen togs upp i tingsrätten och trots att mannen erkänt friades han. Åklagaren lade ner fallet men föräldrarna fortsatte kämpa  och nu tas det upp i hovrätten. 

– Vi vände oss till utvecklingcentrum i Malmö. Där var det en överåklagare som tittade på det och tyckte att det absolut skulle vidare till hovrätten, säger Elin Erling. 

"Vi har kraft och orkar"

För familjen har det varit självklart att försöka driva fallet vidare, trots att det innebär mycket jobb. 

– Vi gör de delvis för vår dotters skull. Hon ska få upprättelse. Sen är det också för samhället i övrigt. Vi har kraft och orkar kämpa och det kanske hjälper någon annan i framtiden. 

På tisdagen hålls förhandlingarna i hovrätten i Jönköping och föräldrarna hoppas innerligt på ett annat utslag. 

– Frias han ingen. Då blir min dotter sviken av samhället. Då sviks alla som inte kan göra sin röst hörd på egen hand. Det vore en katastrof, säger Elin Erling.

"Det kan vi inte acceptera" 

Det har gått lång tid sedan mannen gick till verbalt angrepp mot Manda och hon ställer sig bakom föräldrarnas beslut att kämpa vidare, enligt mamma Elin. 

– Hon tycker att det är jättebra. Vi gör det av kärlek till henne och stöttar henne i alla lägen. Hon är stark, men hela processen är naturligtvis väldigt jobbig för henne. 

I Tingsrätten friades mannen på grund av att det inte gick att fastställa om flickorna hade hört kränkningen. 

– Som det ser ut just nu så talar samhället om att det är okej. Det kan vi inte acceptera, säger Elin Erling. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER