Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man våldtog flicka – slog henne med sten

Mannen åtalas i Borås tingsrätt.
Mannen står åtalad för grov våldtäkt och en rad andra brott vid Borås tingsrätt.

En man i 30-årsåldern misstänks ha tvingat ner en tonårsflicka på marken, för att sedan våldta och slå henne med en sten så illa att ben i hennes ansikte krossats.

Nu åtalas mannen för den grova våldtäkten, som ägde rum i Marks kommun tidigare i år.

Enligt chefsåklagare Per-Erik Rinsell hade mannen tidigare sökt psykiatrisk vård vid upprepade tillfällen, men nekats.

– Utan att sticka ut hakan påstå att hans psykiska mående har samband med det brott han är misstänkt för, säger Rinsell.

Den grova överfallsvåldtäkten ägde rum i Marks kommun tidigare i år.

Den misstänkte gärningsmannen, en man i 30-årsåldern, tvingade då enligt åtalet ner tonårsflickan på marken.

Mannen tvingade sig på flickan genom kraftigt våld och våldtog henne. I åtalet beskrivs hur mannen misshandlade flickan och även slog henne med en sten i ansiktet.  Misshandeln resulterade i en rad sårskador samt att ben i hennes ansikte krossades.

Utsattes för kraftigt våld mot huvudet

Under veckan åtalades mannen vid Borås tingsrätt, misstänkt för den grova våldtäkten.

Brottet är enligt åklagaren att anse som grovt, bland annat med hänvisning till offrets ålder och att hon utsatts för kraftigt och upprepat våld mot huvudet.

Polisen kunde knyta den misstänkta gärningsmannen till brottet då hans DNA fanns på tonårsflickans kropp och genom andra fynd på brottsplatsen.

Nekades vård innan brottet

Den åtalade mannen har erkänt delar av brottet, enligt stämningsansökan.

Enligt chefsåklagare Per-Erik Rinsell ska den misstänkte gärningsmannen har försökt söka psykiatrisk vård vid två tillfällen i nära anslutning till brottet, men nekats vård.

Då han nekats vård en andra gång sattes han i en taxi och släpptes av i anslutning till den plats brottet begicks, menar Rinsell.

– Han avvisades två dagar på varandra. Han sattes i en taxi, taxin släppte av honom och därefter skedde den här gärningen, säger han.

Utöver den grova våldtäkten åtalas mannen för misshandel och två fall av våld mot tjänsteman.

Den nu åtalade mannen dömdes under 2015 för våld mot tjänsteman och fick i samband med det tvångsvård då det konstaterades att han lider av en allvarlig psykisk störning.