Man våldtog annan fånge – inne på fängelset

Publicerad

I våras anmäldes en våldtäkt som hade skett inne på en anstalt i Vänersborg. 

Nu har en man dömts för våldtäkt och sexuellt tvång till två år och nio månaders fängelse.

Han ska också betala skadestånd till offret på 165 000 kronor.  

Bakgrunden till händelserna, som ägde rum i april i år, ska ha varit ett rykte som uppstod på anstalten om att offret hade "tjallat på någon" har han sagt i förhör.

Övergreppen ska ha ägt rum med ett par dagars mellanrum och offret berättade efter det andra övergreppet för en annan person på avdelningen som tog det vidare innan en polisanmälan gjordes.

Den nu dömde mannen har i förhör nekat till anklagelserna, inledningsvis nekade han till all sexuell kontakt med den målsägande mannen. Senare har han menat att han och offret haft en sexuell relation – något tingsrätten väljer att inte tro på.

"Tingsrätten anser att hans uppgifter vid huvudförhandlingen inte alls är trovärdiga" 

Döms till nytt fängelsestraff

Tingsrätten skriver i domen att "det är genom parternas berättelse och den tekniska utredningen klart att de åtalade händelserna ägt rum".

"NN måste ha insett att detta skedde mot målsägandens vilja" skriver rätten vidare.

Den man som nu döms för våldtäkt och sexuellt tvång skulle enligt GP friges villkorligt fyra månader efter händelserna då han var dömd för bland annat rån och övergrepp i rättssak.

– Han skulle ha frigetts dagen för häktningsförhandlingen i detta mål och det sammanföll med att vi fick resultatet från NFC och då hade vi sannolika skäl misstänkt för detta och då anhölls han, säger Patrik Stintzing, kammaråklagare till tidningen. 

Mannen döms av Vänersborgs tingsrätt till ett nytt fängelsestraff på två år och nio månader. Han ska betala skadestånd till offret på 165 000 kronor. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER