Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man våldtog annan fånge – inne på fängelset

I våras anmäldes en våldtäkt som hade skett inne på en anstalt i Vänersborg. 

Nu har en man dömts för våldtäkt och sexuellt tvång till två år och nio månaders fängelse.

Han ska också betala skadestånd till offret på 165 000 kronor.  

Bakgrunden till händelserna, som ägde rum i april i år, ska ha varit ett rykte som uppstod på anstalten om att offret hade "tjallat på någon" har han sagt i förhör.

Övergreppen ska ha ägt rum med ett par dagars mellanrum och offret berättade efter det andra övergreppet för en annan person på avdelningen som tog det vidare innan en polisanmälan gjordes.

Den nu dömde mannen har i förhör nekat till anklagelserna, inledningsvis nekade han till all sexuell kontakt med den målsägande mannen. Senare har han menat att han och offret haft en sexuell relation – något tingsrätten väljer att inte tro på.

"Tingsrätten anser att hans uppgifter vid huvudförhandlingen inte alls är trovärdiga" 

Döms till nytt fängelsestraff

Tingsrätten skriver i domen att "det är genom parternas berättelse och den tekniska utredningen klart att de åtalade händelserna ägt rum".

"NN måste ha insett att detta skedde mot målsägandens vilja" skriver rätten vidare.

Den man som nu döms för våldtäkt och sexuellt tvång skulle enligt GP friges villkorligt fyra månader efter händelserna då han var dömd för bland annat rån och övergrepp i rättssak.

– Han skulle ha frigetts dagen för häktningsförhandlingen i detta mål och det sammanföll med att vi fick resultatet från NFC och då hade vi sannolika skäl misstänkt för detta och då anhölls han, säger Patrik Stintzing, kammaråklagare till tidningen. 

Mannen döms av Vänersborgs tingsrätt till ett nytt fängelsestraff på två år och nio månader. Han ska betala skadestånd till offret på 165 000 kronor. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!