Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Man utnyttjas för att man är papperslös"

Uppdrag granskning avslöjar att trots en fjärde polisanmälan ser företaget ut att klarar sig undan konsekvenser. Foto: SVT

Döda insekter silas bort från livsmedel.

Råttor hittas i matutrymmen.

Farliga lösningsmedel skadar personalen.

SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjar en systematisk ommärkning av matvaror som säljs till företagskunder över hela Norden och en arbetsplats där miljövillkoren kan vara direkt farliga.

Trots det verkar företaget Hung Fat överleva sin fjärde polisutredning utan konsekvenser.

– Tron på rättsväsendet faller ju tyvärr, säger juristen Sture Tersaeus i programmet.

Hung Fat Trading Asien Livs AB omsätter över 170 miljoner kronor och har enligt de själva fler än 600 företagskunder runtom i Norden - varav många är restauranger.

"Uppdrag granskning" har pratat med ett flertal mongoler som tidigare arbetat på företaget. Fusket ska till stor del ha utförts av personer som söker asyl eller vistas illegalt i Sverige.

Deras historia vittnar om en arbetsplats där miljövillkoren försummas och där arbetsuppgifter delvis handlar om att lura kunderna.

En av de tidigare arbetarna, Enkhee, säger att de varje dag märkte om matvaror som passerat bäst-före-datumet. Gamla etiketter sprättas bort och ersätts med nya med framflyttat datum.

– På en vecka gör de 5-6 pallar med varor. De märker om och märker om. Sen säljer de det, säger Enkhee, som menar att detta pågick "hela tiden" mellan 2008 och 2015, i Uppdrag granskning.

Använder hälsofarligt lösningsmedel

Till sin hjälp har de, enligt kemisten Henrik Tjellström som "Uppdrag granskning" varit i kontakt med, ett lösningsmedel som består av thinner och som orsakat skador och men på ett flertal personer.

– För 2-3 år sedan märkte jag att jag känner mig andfådd, att jag får andnöd när jag är i en miljö där det är mycket folk. Jag anser att min hälsa har skadats, säger Jargal, som under ett års tid arbetade med att märka om varor, i programmet.

De anställda berättar också om döda råttor och insekter som hittats i matutrymmen och till och med i själva maten.

I ett klipp ser man någon som silar döda insekter från kidneybönor, för att sedan paketera om bönorna i nya påsar.

Efter att Enkhees bror skadats allvarligt i en arbetsplatsolycka och där han uppmanades att inte ringa ambulans, satte han ner foten.

 

I ett klipp silas döda insikter bort från kidneybönor, innan de sedan paketeras om på nytt.

LÄS OCKSÅ: Matfusk de lever med varje dag

 

"Allvarliga incidenter"

– De lurar folk. Det är inte bra. Jag försökte säga till chefen att han måste sluta. Att han inte får lura folk, säger Enkhee i programmet.

Två månader senare fick han sparken.

I mars 2015 bestämde sig Enkhee och kolleger att kontakta myndigheterna och anmälningar skickades till polisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Migrationsverket.

– Det handlar om arbetsmiljöbrott och att man inte har fått ut sina löner, man har fått jobba på övertid, man har utnyttjas för att man är papperslös. Det finns ju några här som är förgiftade till exempel och har hållit på med kemikalier och märkt om varor. Andra har fallskador där man inte har haft det skydd man ska ha på en arbetsplats, säger juristen Sture Tersaeus som hjälper de med fallet.

– Överhuvudtaget så är det ganska allvarliga incidenter.

Enkhee har kontaktat bland annat Migrationsverket. Foto: Samuel Unéus

Men ingenting händer.

"Känns ganska hopplöst"

Arbetsmiljöverket menar att det skulle göras en gemensam insats tillsammans med polisen, men ärendet prioriterades bort.

2015 startade polisen och Ekobrottsmyndigheten fyra separata utredningar som gällde Hung Fat Trading. Tre av förundersökningarna lades ned och den fjärde, misstanken om grovt bedrägeri, har gått i stå.

– Det känns ju ganska hopplöst för dem som har blivit utsatta för detta, och tron på rättsväsendet faller ju tyvärr där. Och så får det inte vara, säger Sture Tersaeus i "Uppdrag granskning".

Miljöförvaltningen vid Göteborgs stad har under flera år gjort återkommande kontroller på företaget. Chefen för livsmedelskontrollen, Bernadett Weber, säger att kontrollerna intensifierats sedan 2014.

– Vi har fattat många beslut om det här företaget vad gäller att rätta till bland annat märkning, hur man hanterar avfall, livsmedlens spårbarhet och förekomsten av skadedjur, säger hon till GT och fortsätter:

– Delvis har vi kommit åt det, men inte helt. Det är svårt att driva ärendena eftersom livsmedelsbrott inte ansetts som ett tyngre brott. Det är böter som är knutet till livsmedelslagen. Det har varit vitesbeslut och förbud i vissa fall där vi fått backning från domstolen, säger hon.

Efterlyser hårdare straff

Bernadett Weber efterlyser en skärpning av lagen så att fängelsestraff ska kunna utdömas.

– Utifrån lagstiftningen är vi tandlösa. Jag önskar vi kunde göra mer och ha effektivare medel att ingripa. Men det finns ett förslag på förbättrade sanktioner. Det är på gång att höja straffvärdet till fängelse i högst två år, säger hon.

Hon berättar att miljöförvaltningens kontrollanter vid olika tillfällen upptäckt både skadedjursrester, insekter, i livsmedel och spår av råttor. Det har funnits gnagmärken på varor i hyllor och även spillning.

– Vi valde att stänga hela lagret och lägga saluförbud på varorna. De stängde och kunde sedan visa att de rättat till och slängt mycket. Vi var på plats och kontrollerade under tiden. Men det är naturligtvis inte bra att det här uppstod. Företaget måste själv agera och förebygga så det inte kan inträffa.

Ska anmäla "Uppdrag granskning"

Thanh Truong, som tillsammans med sin fru Fung Chi Lau står bakom koncernen där Hung Fat ingår, nekar till alla anklagelser och säger, när han konfronteras av SVT, att det är han som blir utpressad av de tidigare anställda.

Under fredagen hörde ägaren Thanh Truong av sig till GT.

Han dementerar samtliga anklagelser som riktas mot företaget i "Uppdrag granskning".

– Det sker ingen som helst ommärkning av datum i Hung Fat Trading eller något av bolagets sidobolag, säger han.

Thanh Truong berättar att han ska anmäla "Uppdrag granskning" till Granskningsnämnden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!