Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man tog sig in i Sverige utan coronatest – jagades

Inreserestriktionerna från Norge lättade i slutet av mars – men det är fortfarande krav på negativt coronatest för inträde till Sverige.

En man lyckades på lördagen ta sig över norska gränsen in i Värmland – utan att visa upp ett negativt coronatest.

Det föranledde en sökinsats med hundpatrull efter mannen, tills han till slut kunde hittas och lotsas över till den norska sidan av gränsen igen.

– Jag vet inte riktigt vad han hade för plan, säger Evelina Molander, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Det var vid lunchtid på lördagen som en man försökte korsa gränsen in till Värmland från Norge vid tullstationen i Hån, Årjängs kommun, och det uppdagades att han saknade ett negativt coronatest. Det var Nya Wermlands-Tidningen först med att rapportera.

När patrullen på plats skulle göra en extra kontroll av mannen, flydde han till fots in i Sverige.

– Vi sökte efter honom och hittade honom så småningom. Då fick han ta sig tillbaka till Norge, säger Evelina Molander, vakthavandebefäl i polisregion Bergslagen.

Mannen hade inte gjort något brottsligt, och därför gjorde man inget gripande. Molander beskriver i stället hur man ”lotsade” tillbaka mannen till rätt sida av gränsen.

Har något sådant här hänt förut?

– Ofast så kommer ju folk den vägen och antingen har man ett giltigt intyg och då får man komma in, eller så har man inte det och då nekas man inträde. Men att folk tar sig över gränsen på andra ställen har ju förekommit så klart, eftersom polisen inte täcker hela gränsen. Det var första gången jag hört talas om att man springer ifrån på det där sättet. Det känns ju så utsiktslöst, jag vet inte riktigt vad han hade för plan.

Norska gränsen öppnades för dagpendlare igen

Arbetspendlaren Gitte Löf som bor i värmländska Charlottenberg nära den norska gränsen var en av de svenskar som lättades när dagpendlare tilläts resa in i Norge igen för att jobba.