Daniel Ilkka dokumenterade sina skador på halsen efter överfallet. Foto: PRIVATDaniel Ilkka dokumenterade sina skador på halsen efter överfallet. Foto: PRIVAT
Daniel Ilkka dokumenterade sina skador på halsen efter överfallet. Foto: PRIVAT
Daniel hade synbara märken på halsen efter överfallet. Foto: PRIVATDaniel hade synbara märken på halsen efter överfallet. Foto: PRIVAT
Daniel hade synbara märken på halsen efter överfallet. Foto: PRIVAT
Det var vid Kungsportsavenyns spårvagnshållplats, till höger på bilden, som överfallet skedde. Till vänster Stora Teatern där Daniel Ilkka just avslutat sitt arbetspass. Foto: ROBIN ARONDet var vid Kungsportsavenyns spårvagnshållplats, till höger på bilden, som överfallet skedde. Till vänster Stora Teatern där Daniel Ilkka just avslutat sitt arbetspass. Foto: ROBIN ARON
Det var vid Kungsportsavenyns spårvagnshållplats, till höger på bilden, som överfallet skedde. Till vänster Stora Teatern där Daniel Ilkka just avslutat sitt arbetspass. Foto: ROBIN ARON

Man till attack mot Daniel efter våldtäktsförsök

Publicerad

När Daniel Ilkka hade slutat sitt nattpass som ordningsvakt hörde han skrik på hjälp.

Han rörde sig mot skriken och fann två kvinnor som sa att de blivit utsatta för ett våldtäktsförsök.

– När jag hjälpte dem och larmade polis kom tre personer till platsen. En av dem tog strupgrepp för att jag skulle avsluta samtalet till SOS Alarm, berättar Daniel.

Händelsen inträffade i centrala Göteborg för knappt två veckor sedan. Daniel Ilkka hade just avslutat ett nattpass som ordningsvakt och väntade på bussen hem till Frölunda vid Kungsportsavenyn.

20-åringen berättar sin historia för att inspirera andra till civilkurage.

– Det är viktigt att vi vågar agera, inte minst vid överfall på kvinnor. Och jag skulle inte tveka att göra det igen, trots att jag själv råkade illa ut den här gången.

Gärningsmannen kom tillbaka

Klockan var 02.27. Daniel hade slutat sitt pass som ordningsvakt på Stora Teatern och väntade på att bussen skulle komma. Då hörde han några unga kvinnor ropa på hjälp.

– Jag sprang över till dom och fick höra att tjejerna varit utsatta för ett våldtäktsförsök.

Daniel ringde omedelbart SOS Alarm. Under tiden som han talade med larmoperatören så dök tre män i 25-årsåldern upp. Det ska visa sig att en i trion är den som precis gett sig på de unga kvinnorna, berättar han.

 

LÄS MER: Leif GW Persson: ordningsvakterna kan göra polisens jobb

 

– Medan jag talar med operatören börjar en av männen skrika upprört. Sen knuffar han mig, tar ett rejält stryptag och trycker in mig mellan en stolpe och ett staket.

Allt detta medan han talar med polisen. En av den våldsamme mannens kamrater får bort honom från Daniel efter en stund och tre minuter efter larmet kommer polispatrullen.

Kvinnorna försvann

Mannen som överföll Daniel var då kvar på platsen och omhändertogs. Men de unga kvinnorna var inte kvar.

– Han talade med tjejerna efter att han attackerat mig. Jag vet ju inte vad han sa men tjejerna försvann i alla fall innan polisen kunnat tala med dom. Men dom tackade mig flera gånger för hjälpen.

Mannen blev anmäld för misshandel alternativt ringa misshandel av Daniel, en polisanmälan som GT tagit del av.

Ett vittne stannade kvar och vidimerade Daniels uppgifter. Han hoppas nu också att de två utsatta kvinnorna hör av sig till polisen.

Vill ha tryggare samhälle

Daniel är 20 år och har bara jobbat som ordningsvakt i ungefär ett halvår, men har redan blivit utsatt för mycket hot och en del våld.

– Det är vardagsmat för oss ordningsvakter, men jag vill göra mitt för att skapa ett tryggare samhälle. Inte minst för tjejer som är oerhört utsatta i dag.

– Det är därför jag ingriper och anmäler en person som beter sig så här och jag hoppas verkligen han får det straff han förtjänar.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER