Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man till attack mot Daniel efter våldtäktsförsök

Daniel Ilkka dokumenterade sina skador på halsen efter överfallet. Foto: PRIVAT
Daniel hade synbara märken på halsen efter överfallet. Foto: PRIVAT
Det var vid Kungsportsavenyns spårvagnshållplats, till höger på bilden, som överfallet skedde. Till vänster Stora Teatern där Daniel Ilkka just avslutat sitt arbetspass. Foto: ROBIN ARON

När Daniel Ilkka hade slutat sitt nattpass som ordningsvakt hörde han skrik på hjälp.

Han rörde sig mot skriken och fann två kvinnor som sa att de blivit utsatta för ett våldtäktsförsök.

– När jag hjälpte dem och larmade polis kom tre personer till platsen. En av dem tog strupgrepp för att jag skulle avsluta samtalet till SOS Alarm, berättar Daniel.

Händelsen inträffade i centrala Göteborg för knappt två veckor sedan. Daniel Ilkka hade just avslutat ett nattpass som ordningsvakt och väntade på bussen hem till Frölunda vid Kungsportsavenyn.

20-åringen berättar sin historia för att inspirera andra till civilkurage.

– Det är viktigt att vi vågar agera, inte minst vid överfall på kvinnor. Och jag skulle inte tveka att göra det igen, trots att jag själv råkade illa ut den här gången.

Gärningsmannen kom tillbaka

Klockan var 02.27. Daniel hade slutat sitt pass som ordningsvakt på Stora Teatern och väntade på att bussen skulle komma. Då hörde han några unga kvinnor ropa på hjälp.

– Jag sprang över till dom och fick höra att tjejerna varit utsatta för ett våldtäktsförsök.

Daniel ringde omedelbart SOS Alarm. Under tiden som han talade med larmoperatören så dök tre män i 25-årsåldern upp. Det ska visa sig att en i trion är den som precis gett sig på de unga kvinnorna, berättar han.

 

LÄS MER: Leif GW Persson: ordningsvakterna kan göra polisens jobb

 

– Medan jag talar med operatören börjar en av männen skrika upprört. Sen knuffar han mig, tar ett rejält stryptag och trycker in mig mellan en stolpe och ett staket.

Allt detta medan han talar med polisen. En av den våldsamme mannens kamrater får bort honom från Daniel efter en stund och tre minuter efter larmet kommer polispatrullen.

Kvinnorna försvann

Mannen som överföll Daniel var då kvar på platsen och omhändertogs. Men de unga kvinnorna var inte kvar.

– Han talade med tjejerna efter att han attackerat mig. Jag vet ju inte vad han sa men tjejerna försvann i alla fall innan polisen kunnat tala med dom. Men dom tackade mig flera gånger för hjälpen.

Mannen blev anmäld för misshandel alternativt ringa misshandel av Daniel, en polisanmälan som GT tagit del av.

Ett vittne stannade kvar och vidimerade Daniels uppgifter. Han hoppas nu också att de två utsatta kvinnorna hör av sig till polisen.

Vill ha tryggare samhälle

Daniel är 20 år och har bara jobbat som ordningsvakt i ungefär ett halvår, men har redan blivit utsatt för mycket hot och en del våld.

– Det är vardagsmat för oss ordningsvakter, men jag vill göra mitt för att skapa ett tryggare samhälle. Inte minst för tjejer som är oerhört utsatta i dag.

– Det är därför jag ingriper och anmäler en person som beter sig så här och jag hoppas verkligen han får det straff han förtjänar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!