Strax före klockan 11 på söndagen inledddes en stor räddningsaktion. Detta sedan vittnen sett en man i 30-årsåldern på havsisen utanför Ljunskile.
Mannen iakttogs först när han var omkring 300 meter från land, och uppges då ha gått från Lyckorna och i sydlig riktning.
Det ska ha funnits öppna råkar i isen, som i övrigt bedömdes som mycket svag.
– Det är flera experter som har gjort den bedömningen, och beträder man en is och går långt från fastandet och det sedan händer något – då ligger man illa till. Det är inte säkert att man klarar det, säger Hans Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.
SOS Alarm tog kontakt med Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral, samtidigt som flera polisiära resurser – bland annat en helikopter – ryckte ut för att söka efter mannen.
Han hittades i höjd med Flatholmen, och befann sig då omkring en och en halv kilometer från fastlandet.
Ropade via högtalarsystem
Helikopterpersonalen ropade till mannen via högtalarsystemet, men utan att få kontakt. Sjö- och flygräddningen ska samtidigt ha observerat ett större fartyg som var på väg att passera i farleden utanför mannens position.
Till slut förstod mannen att det var honom som polishelikoptern försökte kontakt med, varpå han ringde till polisens ledningscentral.
Han kunde därefer dirigeras iland på ett säkert ställe där han mötte en polispatrull och ”fick vara med om ett konstruktivt resursförklarande samtal”, som polisen skriver på sin hemsida.
Hans-Jörgen Ostler utvecklar:
– Det handlade nog om att han fick förklarat för sig vilka resurser som sätts i gungning och vilka kostnader de medför.
Polisen: Resurserna behövs på annat håll
Han fortsätter:
– Polisens, räddningstjänstens och sjukvårdens resurser finns till för befolkningen, men i och med den ansträngda coronasituationen är det bättre om sjukvårdens resurser kan läggas på det. Som befolkning måste vi försöka samla ihop oss och stå tillbaka lite, och undvika onödigt riskfyllda situationer.
På sin hemsida skriver polisen att de å det starkaste avråder allmänheten att gå ut på svaga isar: Är man osäker är det bäst att avstå.