Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man plågade och våldtog sina flickvänner – döms

Genrebild. Foto: TOMAS LEPRINCE

Sadism, misshandel och våldtäkter.

En man i 20-årsåldern döms till fem års fängelse för flera brutala övergrepp mot tidigare flickvänner.

Brotten inträffade i Västsverige 2016-2018.

Enligt domen har mannen gjort sig skyldig till grov misshandel och misshandel vid flera tillfällen, grov kvinnofridskränkning och flera våldtäkter. Han döms även för, i sammanhanget, mindre allvarlig brottslighet: stöld och grov vårdlöshet i trafik.

Nyheter STO har tidigare rapporterat om domen.

Tre kvinnor utsatta

Offren är tre kvinnor, varav mannen har haft en kärleksrelation med två av dem. 

Han åtalades redan i höstas för brottslighet riktat mot en av kvinnorna. Därefter steg en till kvinna fram och berättade om våld och övergrepp som mannen åtalades för i förra månaden.

Misshandeln har bestått av sparkar, slag och strypgrepp. En av kvinnorna brännmärktes med en cigarett och blev skjuten i låret med en soft airgun. Den andra kvinnan blev så svårt misshandlad att hon förlorade medvetandet. 

Av vad som framkommer i kvinnornas berättelser finns inslag av förnedring och sadism från gärningsmannens sida. Bland annat ska han ha spottat på en av kvinnorna i samband med en misshandel. Våldtäkterna ska ha inletts som ömsesidiga samlag, men sedan tagit en våldsam vändning. Mannen ska ha ha använt ett bälte och strypt en av kvinnorna som tuppade av. Vid ett annat tillfälle placerade han en kudde över kvinnans ansikte så hon inte kunde andas.

Den tredje kvinnan är en väninna till en av de andra kvinnorna. Hon fick motta ett knytnävsslag i ansiktet i samband med en utekväll.

Förnekar brott

Tingsrätten har fäst stor vikt vid kvinnornas berättelse, men det finns även viss stödbevisning.

Den dömde mannen förnekar brottsligheten i stort, men har erkänt i vissa delar. Han förekommer sedan tidigare under två avsnitt i belastningsregistret.

Enligt tingsrätten motsvarar straffvärdet sex års fängelse. Men med tanke på mannens låga ålder ska straffet i stället bli fem år.

Han ska betala skadestånd på nära 800 000 kronor till offren.