Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man på demensboende försvunnen – i månader

Obs, arkivbild.Foto: TT NYHETSBYRÅN / PONTUS LUNDAHL
Angereds stadsdelsförvaltning.Foto: NORA LOREK / NORA LOREK

Samma dag som mannen flyttade in på demensboendet i Angered i somras försvann han.

Nu – tre månader senare – är han fortfarande försvunnen.

– Det är otroligt beklagligt att det här inträffat, säger Anna Hildesson, sektorschef inom äldreomsorgen i Angered. 

Kommunen har nu anmält händelsen.

Det är i en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, inkommen bara för några dagar sedan, som det framgår att mannen fortfarande är försvunnen.

Enligt anmälan flyttade mannen in på det aktuella demensboendet i Angered en augustidag i somras. Men redan samma kväll, någon gång mellan 20.30 och 21.00, försvann han och när personalen upptäckte att han var borta var det redan för sent. Han är ännu inte återfunnen.

– Det är jättetragiskt alltihop, säger Rickard Ernebäck, stadsdirektör i Angered, som hänvisar våra frågor till cheferna inom äldreomsorgen.

”Otroligt beklagligt”

Anna Hildesson är sektorschef inom äldreomsorgen i Angered. 

Hon beklagar det inträffade.

– Det är jättetråkigt att det har hänt. Det finns en kluvenhet i allt det här, varje person har en viss frihet och vi har ingen rättighet att låsa in människor, vi kan fördröja en utgång men inte begränsa dem så att de inte kan ta sig ut. Det kan alltid finnas en risk för att personer kan ta sig ut, men vi jobbar ju för att minska den risken så den är så liten som möjligt. Det är väldigt ovanligt att det här inträffar, säger hon.

Hon berättar att den demente mannen antagligen lyckades ta sig ut genom en nödutgång, utan att personalen upptäckte det.

– Man tror att han har tagit sig ut genom en nödutgång. Personalen var under den tiden upptagen med en annan hyresgäst, man har inte sett när han gick ut, säger Anna Hildesson och fortsätter:

– När det här upptäcktes polisanmälde vi händelsen omgående och naturligtvis drog man i gång en stor sökinsats och kontaktade också anhöriga så fort som möjligt. Tyvärr har man inte hittat honom. Det är otroligt beklagligt att det här inträffat.

Efter artikelns publicering har mannens dotter kontaktat GT. Hon säger att uppgifterna i anmälan om när mannen försvann och att uppgiften om att polisen kontaktades direkt är felaktig.

– Han försvann ungefär fyra timmar innan min mamma kontaktades. Polisanmälan kom in 21.48 och det stämmer inte att de kontaktade polisen direkt, säger hon. 

Mannens dotter menar också att det bara stod en stol i vägen för dörren och att larmet inte fungerat. 

Infört nya rutiner

Demensboendet har sedan händelsen skedde infört nya rutiner. Det handlar bland annat om rutiner gällande in- och utflytt och hur personalen tar emot nya boende. Enhetschefen har också infört en ny rutin för ”informationsöverföring och rapportering” när en ny boende flyttar in.

– Vi startade upp en lex Sarah-utredning ganska direkt efter den här händelsen för att utreda och vi gjorde akuta åtgärder utifrån det här med larmet. Vi har sett till att personalen får signaler om den dörren öppnas. Vi har också tagit fram en handlingsplan så personalen vet vad som ska göras för att förebygga att det inte inträffar. Vi har också köpt in GPS-larm, som kan användas vid samtycke om personerna vill ha ett sådant larm, säger Anna Hildesson.