Man onanerade på bussar – flera kvinnor har utsatts

Madelene Marin var den förste som larmade om "bussonanisten".
Foto: PRIVAT
Mannen ställs inom kort inför Göteborgs tingsrätt. Som bevis har man vittnesmålen från de utsatta kvinnorna som är målsägande och deras dokumentation i form av filmer.
Foto: PRIVAT

Den unge mannen fångades på film när han onanerade öppet på bussen från Torslanda till Göteborg.

Under totalt två veckors tid misstänks han ha utsatt ett stort antal kvinnor för sexuellt ofredande på bussar och spårvagnar i Göteborg.

Nu åtalas mannen – som skyller sitt beteende på "svår klåda".

– Det känns bra att de fick fast honom, säger Madelene Marin, 17, som var en av kvinnorna som råkade ut för "bussonanisten". 

Det är tre kvinnor som är målsägande vid fyra tillfällen, men utredarna har hittat ett antal andra kvinnor som sett mannen onanera på bussar och spårvagnar i Göteborg.

Mannen har följt samma mönster vid flera tillfällen. Han har gått på en buss, satt sig nära en kvinna, plockat fram mobiltelefonen, satt på en porrfilm – och börjat onanera helt öppet.

Filmade och polisanmälde

Flera unga kvinnor har vittnat om de obehagliga upplevelserna. Madelene Marin gick i bräschen och var den som först larmade om "bussonanisten" i månadsskiftet november-december. Hon tyckte det var obehagligt, men blev framför allt förbannad, berättade hon efter att ha filmat mannen och polisanmält honom.

– Det känns bra att de fick fast honom så att han fattar att så här får man inte bära sig åt, säger Madelene.

Hon berättar att det kändes obehagligt under en period från att det hon blev utsatt tills den unge mannen greps.

– Det var ju många fler än jag som råkade ut för honom, jag känner flera stycken.

Stort "mörkertal"

Åtalet gäller alltså tre kvinnor som målsägande, men det handlar sannolikt om mångdubbelt fler som råkat ut för mannen. I utredningen har polisen vittnesmål från fler än de tre målsägande.

Mannen har oftast utfört sina sexuella ofredanden på Hisingen i bussar från Torslanda in mot centrum. Han är också observerats på busslinjer från centrum och österut samt någon enstaka gång på en spårvagn.

Sedan ett antal medier skrivit om "bussonanisten" fick utredarna in allt fler tips och några dagar före jul hämtades en misstänkt man i 20-årsåldern in till förhör. Han förklarades misstänkt för minst fyra fall av sexuellt ofredande under två veckors tid. Händelserna inträffade 30 november till 13 december förra året.

Skyller på klåda

Den unge mannen förnekade brott. Han verkade inte alls förstå allvaret i sina gärningar som han flörklarade med att han lider av "klåda".

– Jag har sjukdomsproblematik, det kliar, jag har klåda. Jag menar inget med det… ibland när jag tittar på fotboll eller Youtube så kliar jag. Det är inte avsiktligt, säger han i förhöret.

Han fortsätter:

– Klådan kan jag inte göra något åt. Bara Gud kan bota mig. Jag har klåda från underlivet till knäna.

Filmbevis

Mannen påstår i förhör att han inte förstått att människor kan ta illa vid sig och att han inte trodde "folk brydde sig så mycket" om hans förehavanden i kollektivtrafiken.

Mannen ställs inom kort inför Göteborgs tingsrätt. Som bevis har man vittnesmålen från de utsatta kvinnorna som är målsägande och deras dokumentation i form av filmer.


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.