Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man ströp sin mamma – grävde ner kroppen

Den dömde mannen.
Foto: Polisen
Mordet inträffade i Strömstad.
Foto: MIKAEL BERGLUND

Mannen slog sin egen mor med en sten och ströp sedan henne.

Kroppen grävde han därefter ner på gården – efter att han, som han hävdar, hört röster i sitt eget huvud från en CIA-agent.

– Han sa "kill her" väldigt högt i min hjärna, berättar mannen i polisförhör.

Nu har mannen dömts till rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden.

Mordet inträffade i september i vid en sommarstuga i Strömstad. Mannen, som är norsk medborgare, ringde in till polisen på fredagskvällen och berättade då, enligt vad åklagaren Robert Beckard förklarat, att han dödat sin mor.

Det hela inträffade dygnet dessförinnan när mamman, som ska ha haft ett intresse för att samla stenar, kommit hem med just en sten.


LÄS MER: Man åtalas för att ha mördat sin mamma


– Så vitt jag förstår har han tagit den ganska tunga stenen och utanför huset har han höjt den och slagit henne i huvudet ett par gånger. Enligt min bedömning har hon försökt försvara sig men inte lyckats, har Robert Beckard sagt.

Åklagaren Robert Beckard.
Foto: HENRIK JANSSON

Grävde ner kroppen

Mannen ströp därefter mamman, som han enligt uppgifter i förundersökningen gjorde i princip allt tillsammans med, och grävde ner kroppen i jorden med en spade.

– Han har inte mått bra och det är konstaterat att han led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten. Det är ett psykosliknande tillstånd som han ska befunnit sig i. Han har helt enkelt hört röster som sagt till honom att ta livet av sin mamma, har Robert Beckard sagt.


LÄS MER: Kvinna hittad nedgrävd – man misstänks för mord


I förhör har mannen sagt att en av rösterna beordrade honom att döda mamman. I samband med mordet menar han att han hörde en röst som talade engelska och som sade sig vara från CIA.

– Han förklarade att han kom från CIA och Staterna. Han pratade med mig att jag inte behövde oroa mig för pengar eller något. Han pratade på god engelska, det var som att höra på en radio i huvudet, säger mannen i förhören.

Graven där mannen la mamman efter att ha mördat henne, enligt åtalet.
Foto: Polisen

Belöningen: Sex och pengar

Mannen uppger att han skulle få belöning: sex och pengar. Han säger att rösten i huvudet styrde honom med en joystick och att "CIA-mannen" ska ha lovat att han skulle få ha daglig sex med en flicka som var på väg.

– Detta skulle filmas och sändas till Donald Trump så att han skulle få en rolig timme. Han skulle ha det på kvällarna att titta på, säger mannen i polisförhör.

Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mord och brott mot griftefriden. Det förkunnade Uddevalla tingsrätt i sin dom på torsdagsförmiddagen.

Spaden.
Foto: Polisen

Döms för mord

Mannen har erkänt handlingarna, men bestridit att han haft ansvar på grund av det psykiska tillstånd han befann sig i.

"Sammantaget finner tingsrätten att NN till följd av sitt psykotiska tillstånd visserligen hade en förvrängd bild av verkligheten och därmed en delvis nedsatt insikt och kontroll över sitt handlande, men att han då han begick de aktuella gärningarna ändå var i tillräcklig grad medveten om sitt handlande för att han skall anses ha handlat uppsåtligen. Han kan därför inte undgå ansvar för brott", skriver tingsrätten i sin dom.


LÄS MER: Hörde röst från CIA-agent – mördade sin mamma


– Jag är nöjd med domen eftersom han döms för det jag yrkat för. Att det skulle bli rättspsykiatrisk vård var väntat, säger åklagare Robert Beckard i en första kommentar till domen.

"Saknade uppsåt"

Den dömde mannens försvarare, Peter Ekelund, har hela tiden hävdat att hans klient på grund av sjukdom inte hade insikt i vad han gjorde och därför saknade uppsåt.

– Det är ju den springande punkten. Där skiljer ju sig tingsrättens och min uppfattning åt, annars är domen korrekt skriven. Min klient har ju medgett de faktiska omständigheterna annars.

Kommer du att överklaga domen?

– Jag har pratat kort med min klient och vi har sagt att vi avvaktar med beslut om detta. Vi har tid på oss fram till 18 januari att överklaga.