Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ibrahim Dahir dödade man och tände eld på kroppen

Ibrahim Dahir, 27, döms till livstids fängelse.Foto: POLISEN
Offret misshandlades till döds – därefter brändes kroppen.Foto: HENRIK JANSSON

Ibrahim Dahir, 27, förde bort och mördade en annan man i nordöstra Göteborg under hösten 2017. 

Han slängde kroppen i ett dike – och tände på.

Nu döms han till livstids fängelse. 

Det var den 21 oktober i fjol som en man hittades död i ett dike i närheten av en skola i nordöstra Göteborg. Den döde mannen identifierades senare som en utländsk medborgare i 30-årsåldern. 

Först ett år senare, under hösten, åtalades Ibrahim Dahir, 27, misstänkt för mordet. 

Men polisen misstänker att han inte var ensam om att utföra dådet. 

 

Offret hittades i ett dike.Foto: HENRIK JANSSON

Under utredningens gång har ytterligare fem personer suttit häktade, men misstankarna mot dem är numera avskrivna.

– Nu finns det ytterligare en person misstänkt för mord, men han har inte kunnat höras eftersom han befinner sig utomlands, säger åklagare Sara Toreskog.

Rövades bort mitt i natten

Ibrahim Dahir har under utredningens gång nekat till brott. Under torsdagen dömdes han till livstids fängelse för mord. Han döms även för att, under sin senaste fängelsevistelse ha angripit två kriminalvårdare genom att kasta en spelkonsol på dem. 

Han ska också betala ett skadestånd på 60 000 kronor till den döde mannens familj.

– Jag yrkade på livstids fängelse. Jag ansåg att det fanns så mycket försvårande omständigheter i fallet, säger åklagare Sara Toreskog. 

I domen skriver tingsrätten: 

"Det finns flera försvårande omständigheter i detta fall: NN rövades bort mitt i natten från sitt hem, tejpades och under färden till platsen för det dödande våldet hann han sannolikt känna dödsångest; han har utsatts för mycket brutalt, smärtskapande våld; slutligen har eldningen i vart fall inneburit ett skändande av hans döda kropp. Med åberopande redan av dessa omständigheter bestämmer tingsrätten påföljden till livstid." 

Konflikt om lägenhet

Men vad som låg bakom mordet är fortfarande inte fastställt. 

 Vi kunde inte fastslå ett motiv. Men vi tror att det ska ha uppstått en konflikt om en lägenhet som den mördade mannen tagit över, säger Sara Toreskog.

Ibrahim Dahir har under utredningens gång nekat till brott. 

– Det jag har att säga är att jag är oskyldig, det att jag inte har med det här mordet att göra, säger han i ett förhör med polisen.

Under huvudförhandlingen i tingsrätten påstod han dock att några andra män försökt vräka den döde mannen från lägenheten men att situationen spårade ur, men att han själv inte hade något med situationen att göra.

Brände kroppen

Enligt polisens förundersökning ska den döde mannen ha blivit utsatt för ett omfattande våld. Ibrahim Dahir ska, troligtvis tillsammans med annan gärningsman, ha slagit honom med stenar. När mannen slagits medvetslös lämnades han i ett dike där Ibrahim Dahir senare tände eld på honom, men enligt åklagaren Sara Toreskog har man inte kunnat fastslå helt säkert att mannen brändes levande.

Bensin hälldes över kroppen innan den brändes.Foto: Polisen

– Under utredningen kom man fram till att det inte har gått att fastslå om han var vid liv då kroppen brändes. Man misstänker att gärningsmannen tänt eld på kroppen strax innan mannen dog eller strax efter, säger hon.

Under utredningen fann polisen Ibrahim Dahirs DNA på den döde mannen, de hittade också den mördade mannens lägenhetsnycklar hemma hos Dahir. 

Vittne blev skjutet

Samma dag som åtalet mot Ibrahin Dahir väcktes, blev en man i 20-årsåldern skjuten i samma område som mordet inträffade. Mannen fick skottskador i båda benen och i en arm. Enligt vittnen ska flera män ha sprungit från platsen strax efter skjutningen.

Erik Nord, polisområdeschef Storgöteborg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

– Den (skjutningen, reds. anm) kommer utredas med perspektivet att det kan finnas en koppling till personen som är kallad som vittne till rättegången, sa Erik Nord, polischef i Storgöteborg, kort därpå.

– Skulle det vara så att omständigheten att man är kallad som vittne i rättegång, leder till i princip att samma dag som det blir känt så kan det kan leda till en sådan här åtgärd, då är det väldigt allvarligt. Det är en ny nivå på hot och hämnd, sa Erik Nord. 

Dömdes som 15-åring

Ibrahim Dahir förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast i oktober 2013 bland annat för två fall av grov misshandel, människorov och grovt vapenbrott till fängelse i fem år. Han frigavs villkorligt under våren 2017. Under tiden i fängelse har han, enligt ett yttrande från frivården, polisanmälts och flyttats runt mellan olika anstalter med anledning av hot och våld mot kriminalvårdare och konflikter med andra intagna.

Redan som 15-åring dömdes han till ungdomsvård för rån, narkotikabrott och brott mot knivlagen. 

GT har sökt Dahirs advokat Claes Dellborg.

 

* I den första versionen av texten stod det offret var medvetslös när gärningsmannen tände eld på kroppen. Det är dock oklart huruvida offret faktiskt levde eller inte i samband med att kroppen brändes, enligt åklagaren.