Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man mördad i radhusidyllen – småbarnspappa misstänkt

Polisens tekniker vid brottsplatsen.
Foto: Mikael Berglund

Tidigt på morgonen den 4 juli larmas polis till en småbarnsfamiljs hem i ett idylliskt radhusområde i Vänersborg.

En man i 25-årsåldern har hittats död på en trottoar – skjuten i bland annat huvudet och skrevet med ett hagelgevär.

Den tidigare ostraffade pappan i familjen åtalas nu, misstänkt för mordet. Hans sambo åtalas för grovt skyddande av brottsling.

Vad som har hänt säger sig ingen av dem veta.

Det är kvällen den 3 juli 2018 och Sverige har besegrat Schweiz i åttondelsfinalen i VM i fotboll. 

Mannen som snart ska vara död, går ut för att röka en cigarett. Han har nyss flyttat in i sin mammas lägenhet i Vänersborg och känner just ingen i staden. Men ute på gården träffar han en av mammans grannar, en kvinna i 60-årsåldern, som bjuder med honom hem till sin dotter och hennes sambo, båda i 30-årsåldern. 

De bor i en radhuslägenhet tillsammans med sina barn, och ska fira fotbollsvinsten.

Han tackar ja till inbjudan. 

Omkring klockan 22 hjälper han sin mamma med tv:n och berättar om sina planer för kvällen. Det är sista gången hon ser honom i livet.

Klockan 02 skickar han ett sms till henne: ”Det är okej ju iaf. Kram”

Några minuter senare hör grannar upprörda mansröster från barnfamiljens lägenhet.  De hör också en kvinna som säger åt dem att sluta. Ett barn gråter.

Sedan hörs två till tre kraftiga smällar. Enligt grannarna låter det som pistolskott.

Sms:et som offret skickade till sin mamma.
Foto: POLISEN

Mamman larmade polis

Först drygt tre timmar senare, klockan 05.13 den 4 juli, får SOS in ett larmsamtal. 

Inringaren är mamman i barnfamiljen. I polisens förundersökning finns en transkribering av det 29 minuter långa samtalet. 

”Jag vill… eh anm anmäla ett mord”, säger kvinnan.

Hon fortsätter:

”Jag vet inte riktigt vad som har hänt, jag vaknade och det ligger en död människa här ute och jag tror att min sambo har gjort nånting.”

Hon säger att hon inte är rädd för sambon, men berättar också att han har flera gevär hemma. Förutom hon själv och mannen finns även deras barn och kvinnans mamma i bostaden, berättar hon.

Polisen rycker ut med tunga vapen. På plats beordrar de mannen att närma sig dem baklänges och med händerna i luften.

Han gör inte motstånd och följer polisens uppmaningar.

Det är stora mängder blod i bostaden, och poliserna kan se att någon har släpats över golvet, ut på altanen och vidare över gräsmattan.

På en trottoar en bit bort hittar de den döde mannen. Han är skjuten, bland annat i huvudet och i skrevet. Hans byxor är neddragna och ansiktet täcks delvis av en t-tröja. 

Pappan misstänkt för mord

Pappan i familjen grips, misstänkt för mordet. På måndagen kom åtalet, och då har även brott mot griftefriden lagts till på listan över misstankar. Detta eftersom mannen, enligt åklagaren, har avlossat skott mot den dödes lår och underliv.

I polisens händelserapport från den 4 juli, beskriver polispatrullen den mordmisstänkta pappan som ”märkbart uppriven och förtvivlad”. Han säger flera gånger att han inte är någon mördare, vilket han stått fast vid under utredningens gång.

I förhör säger sig mannen inte minnas mycket från kvällen innan mordet. Han går och lägger sig tidigt, hävdar han, och vaknar först när hans sambo väcker honom.

Hon berättar tre saker, enligt mannen: Det är mycket blod i lägenheten, det ligger en död person på en gångstig utanför huset och katten är borta.

Varför polisens tekniker hittat tändsatspartiklar på hans kläder, kan han inte förklara. På hans kläder finns också blod från den mördade mannen. Är inte det konstigt? Mannen får frågan i förhör.

– Ja, det är konstigt, medger han. 

Polisens avspärrningar vid brottsplatsen.
Foto: Mikael Berglund

Sambon: Svartsjuka möjligt motiv

Inte heller mannens sambo, som misstänks för grovt skyddande av brottsling, kan förklara vad som har hänt.

I förhör berättar kvinnan att hon vaknar på morgonen och hittar mängder med blod i hemmet. Det försöker hon torka upp. Enligt egen utsago för att inte barnen ska behöva se det. Först därefter upptäcker hon den döde, hävdar hon.

Även på hennes kläder har teknikerna hittat tändsatspartiklar, något som antyder att hon befunnit inom en meter från ett avfyrat vapen. Hon har ingen förklaring till teknikernas fynd.

Hon vet inte men hon tror, säger hon till polisen, att det är hennes sambo som skjutit och dödat deras gäst. Vad motivet skulle vara kan hon bara spekulera i, hävdar hon.

– Det enda jag kan tänka mig i så fall. Om NN har gjort någonting är att NN vart svartsjuk. Men jag vet inte. Om han tänker att jag flörta eller någonting, säger hon till polisen.

Vänner och kolleger beskriver den mordmisstänkte mannen som snäll, lugn och omtänksam. Men enligt mannens sambo har han tidigare uttalat hot mot henne.

– Han har väl sagt någon gång att är du otrogen så fan skjuter jag dig eller någonting, säger hon till polisen.

Såväl kvinnan som mannen nekar till brott.