Mannen misstänks ha mördat sin mamma i Strömstad. Nu åtalas han för mord. Foto: MIKAEL BERGLUNDMannen misstänks ha mördat sin mamma i Strömstad. Nu åtalas han för mord. Foto: MIKAEL BERGLUND
Mannen misstänks ha mördat sin mamma i Strömstad. Nu åtalas han för mord. Foto: MIKAEL BERGLUND
Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STOFoto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO
 Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO

Man misstänks ha mördat och grävt ner sin mamma

Publicerad

När mamman kom hem från sin promenad ska sonen ha slagit henne med en tung sten för att sedan strypa henne.

Dagen därpå ska han ha grävt ner den döda kroppen på tomten.

– Han skyfflade över jord och försökte helt enkelt undanröja bevis som jag ser det, säger åklagaren Robert Beckard. 

Nu åtalas mannen för mordet i Strömstad.

På fredagskvällen den 8 september i år ringde en norsk medborgare in till polisen. Han förklarade då, enligt åklagaren Robert Beckard, att han bragt sin mamma om livet.

– Han berättade samma historia som han sedan fortsatt göra, säger åklagaren.

Den inleds dagen dessförinnan, den 7 september, och platsen är en fastighet i Strömstad.

 

LÄS MER: Misstänkte mördaren hörde röster i huvudet

 

Hon ska ha haft ett intresse för att samla stenar och hade varit ute på en promenad. När hon kom hem hade hon med sig en sten.

– Så vitt jag förstår har han tagit den ganska tunga stenen och utanför huset har han höjt den och slagit henne i huvudet ett par gånger. Enligt min bedömning har hon försökt försvara sig men inte lyckats, säger Robert Beckard.

Mannen hörde röster

I stämningsansökan framgår det att mamman dog av strypning. Därefter ska mannen ha låtit kroppen vara.

– Han har inte mått bra och det är konstaterat att han led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten. Det är ett psykosliknande tillstånd som han ska befunnit sig i. Han har helt enkelt hört röster som sagt till honom att ta livet av sin mamma, säger Robert Beckard.

Lade kroppen i grop

Dagen därpå släpade mannen kroppen till en grop han grävt i marken med en spade, enligt åtalet.

– Han lät henne ligga kvar utomhus under hela natten. Dagen därpå befinner han sig i ett annat tillstånd, som jag förstått det. Det är uppenbart att han vill göra sig av med bevis för att försöka undvika att bli upptäckt, säger Robert Beckard.

Åklagaren Robert Beckard.Foto: HENRIK JANSSON

Men några timmar senare ringde mannen alltså SOS Alarm. Polisen kom till platsen och mannen greps. Han står åtalad för mord och brott mot griftefriden. Rättegången mot honom hålls inom de närmsta veckorna.

Förnekar brott

Den misstänkte mannen förnekar brott – med hänvisning till att han var psykiskt sjuk under gärningen.

– Han vidgår det händelseförlopp som åklagaren lägger honom till last för. Men min klient var allvarligt påverkad av vanföreställningar. Han har varit sjuk, både när det här hände och när man har utrett honom. Det leder till att han förnekar brott. Eftersom han inte har haft subjektivt uppsåt till detta, säger försvarsadvokaten Peter Ekelund.

Han fortsätter:

–  Det är djupt tragiskt. Det har inte framkommit något slags motiv till detta.

Vid eventuell fällande dom är Peter Ekelund övertygad om att hans klient kommer dömas till psykiatrisk vård och inte inte till fängelse.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER