PENGAR TILL KAIRO. Försäkringskassan har betalt ut 1,8 miljoner kronor i assistentersättning till en man som under senaste åren vistats i Kairo. Mannen som enligt läkarintygen är grav rörelsehindrad och rullstolsburen och har sedan 2005 fått nio miljoner kronor i assistansersättning. Foto: Torbjörn Falck
PENGAR TILL KAIRO. Försäkringskassan har betalt ut 1,8 miljoner kronor i assistentersättning till en man som under senaste åren vistats i Kairo. Mannen som enligt läkarintygen är grav rörelsehindrad och rullstolsburen och har sedan 2005 fått nio miljoner kronor i assistansersättning. Foto: Torbjörn Falck

Man misstänks ha lurat till sig 8,8 miljoner

Publicerad
Uppdaterad
Den rullstolsburne mannen som misstänks ha bluffat om sitt handikapp har de sista åren bott i hemstaden Kairo.
Försäkringskassan har under den tiden ändå betalt ut minst 1,8 miljoner i assistentersättning till mannen. Totalt har han fått ut 8,8 miljoner kronor.
Försäkringskassan har polisanmält den misstänkta bluffen.
Den misstänkta bluffen avslöjades sedan Försäkringskassan själv förstått att allt inte stod rätt till.
Vid en kontroll fann man i mannens lägenhet i Sverige att rullstolen stod kvar.
Det konstaterades att i stort sett ingen elström förbrukats senate året och att vattenlåsen var helt tomma så att det luktade avlopp i hela lägenheten.
Allt tydde alltså på att ingen bott i lägenheten under lång tid och att mannen lämnat Sverige för gott.

Polisanmälde fallet

Försäkringskassans särskilda grupp som jobbar med misstänkta brott i det västsvenska län där mannen bott polisanmälde därför fallet.
Samtidigt stoppades utbetalningarna.
En grov uppskattning visar att mannen skulle kunnat få ut ytterligare 3,4 miljoner kronor innan frågan skulle prövats på nytt.

Fortsatt av bara farten

Enligt vad GT erfar är mannen enligt läkarintygen gravt rörelsehindrad och i behov av assistans i stort sett dygnet runt och beviljades 2005 ersättning för 7 800 assistenttimmarper år.
Medan mannen bodde i Sverige har Försäkringskassan betalt drygt 7 miljoner kronor i assistentersättning till honom.
Sedan fortsatte det av bara farten.
Samma källa berättar för GT att de tre personliga assistenter som godkänts att bistå mannen i Kairo enbart lämnat födelseår och namn på ansökningarna.

Förlorade passet

En märklig uppgift är att mannen anmält sitt svenska pass förlorat under en strandpromenad i Kairo.
- Enligt läkarintygen kan han ju inte gå utan är helt hänvisad till rullstol och den som besökt Kairo vet att där finns i stort sett ingen handikappanpassad gatumiljö alls, säger en person med insyn i fallet.
Brottsmisstanken gäller grovt bedrägeri och bidragsbrott.
Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER