Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man misstänks ha knivhuggit kvinna – hade kontaktförbud

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.

Den man som är misstänkt för att ha knivskurit en kvinna i Lilla Edet i förra veckan hade polisanmälts vid tre tillfällen före dådet för att ha brutit mot det kontaktförbud han hade mot henne, skriver P4 Väst. 

– Jag tror att vi ibland inte tar de här anmälningarna på tillräckligt stort allvar. Det skulle vara en poäng i om vi kunde anhålla personer i ett tidigare skede, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal, till P4. 

Polis fick larm om ett grovt våldsbrott 08.24 på morgonen den 29 augusti. En kvinna hade då blivit attackerad och skuren med kniv i de centrala delarna av Lilla Edet. 

Kvinnan fördes till sjukhus med allvarliga skador. 

En man greps och häktades senare misstänkt för mordförsök. Polisen gick kort efter händelsen ut med informationen att de båda var bekanta med varandra. 

P4 Väst uppger att den nu häktade mannen hade kontaktförbud mot kvinnan. 

Tre gånger under månaden innan dådet hade kvinnan polisanmält mannen för att han kontaktat henne. 

”Inte tar anmälningarna på tillräckligt stort allvar”

För att polisen ska göra något åt den här typen av anmälningar måste brottet personen kan misstänkas för i samband överträdandet av kontaktförbudet vara tillräckligt allvarligt för ett anhållande, menar åklagaren. 

– Det handlar i första hand om att personen varit fysisk eller att det finns en lång serie av överträdelser, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge till P4. 

Sten-Rune Timmersjö, kriminalkommissarie och chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal menar att hanteringen av kontaktförbud har brister. 

– Jag tror att vi ibland inte tar de här anmälningarna på tillräckligt stort allvar. Det skulle vara en poäng i om vi kunde anhålla personer i ett tidigare skede, säger han till P4 Väst.