Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man misstänks ha fört tiggarpojke till Sverige

Pojken ska ha förts till Sverige utan sina föräldrar. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Per Wissing

Den tolvårige pojken hittades när han satt och tiggde utanför en matbutik i Jönköping. Han ska ha förts till Sverige utan sina föräldrar.

Nu har en 41-årig man gripits och anhållits misstänkt för människohandel.

– Han fördes lugnt och stilla in till polishuset, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län.

Tidigare i december hittades en tolvårig pojke tiggandes utanför en matbutik i Hovslätt i Jönköping. Efter att en privatperson larmat omhändertogs pojken av polisen och de sociala myndigheterna.

Pojken förklarade för polisen att han hade skjutsats till matbutiken av en man som han bara visste förnamnet på. Mannen hade sagt att han skulle komma tillbaka och hämta honom på eftermiddagen. Polisen lämnade kvar personal på platsen för att se om mannen skulle dyka upp, men det gjorde han inte.

Gripen för människohandel

Snart inleddes en förundersökning om människohandel. Polisens arbete visade senare att pojken flugit till Sverige från Bulgarien utan sina föräldrar tidigare samma vecka.

I onsdags kväll grep polisen en 41-årig man som misstänks för att ha smugglat pojken till Sverige, skriver Jönköpings-Posten.

– Den enda uppgift jag kan lämna är att det greps en man i går kväll och att brottsrubriceringen är människohandel, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län.

Hur gripandet gick till vill han inte gå in på närmare.

– Men det var inget dramatiskt gripande. Det var ett helt normalt gripande och han fördes lugnt och stilla in till polishuset, säger Bo Gunnarsson.

Fler personer kan komma att gripas, enligt uppgifter från polisen till Jönköpings-Posten.

Den 41-årige mannen, som inte är svensk medborgare, har anhållits misstänkt för människohandel.

Kan begäras häktad

Om åklagaren anser att bevisningen håller kommer mannen att begäras häktad under fredagen, skriver Jönköpings-Posten.

– Jag vet ännu inte hur han ställer sig till anklagelserna. Det är tolk och sådant inkopplat, säger åklagare Anders Brokelind till tidningen.

Pojken placerades i ett familjehem i samband med att han omhändertogs och han har ännu inte åkt tillbaka till sitt hemland.

Människohandel är ett grovt brott som ger minst två års fängelse.