Moderaterna fryser bidrag till Muf – efter misstänkt våldtäkt

En man misstänks för våldtäkt i samband med en Muf-fest i helgen.

Både mannen och kvinnan är aktiva inom det moderata ungdomsförbundet. 

Nu fryser moderpartiet alla bidrag till de Muf-avdelningar som arrangerade konferensen.

– De får ett stöd från oss och det har vi dragit in nu, säger Johan Abrahamsson, vice förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland.

Natten mot söndag fick polisen in en anmälan om en misstänkt våldtäkt i Vänersborg, skriver P4 Väst som var först att rapportera om händelsen. 

Förundersökningen leds av åklagaren Daniel Veivo Pettersson som på tisdagseftermiddagen bekräftade att en man sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Det är den högre graden av misstanke. Ttela rapporterar senare på eftermiddagen att mannen är begärd häktad.

Den misstänkta mannen förnekar brott, skriver P4 Väst.


Enligt Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal ska våldtäkten, enligt anmälan, ha ägt rum någon gång under natten till söndagen.

– Han greps senare samma natt, säger Sten-Rune Timmersjö.

– Vi har hållit vittnesförhör och genomfört en teknisk undersökning. Han kommer förmodligen häktas under morgondagen.

Den misstänkte gärningsmannen och offret ska vara i ungefär samma åldrar. 

Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

Ett uteslutningsärende

Våldtäkten ska ha skett under en konferens med ett större antal medlemmar från flera västsvenska distrikt inom Moderata ungdomsförbundet. På kvällen var det middag med tal och efterföljande disco.

Dagen efter anmälde en kvinnlig medlem i Muf att hon blivit våldtagen.

Johan Abrahamsson.
Foto: STEFAN SVENSSON / MARIESTADS KOMMUN

Bidrag dras in

Moderata ungdomsförbundet, Muf, har tidigare anklagats av för att tysta ner sexuella övergrepp.

Och nu har moderpartiet i Västsverige fått nog. På ett möte i förbundsstyrelsens presidium under tisdagen beslutades att alla bidrag till Muf-föreningarna – Västra Götaland Norra, Västra Götaland Västra och Södra Älvsborg – som arrangerade konferensen kommer dras in.

Också bidrag till Muf i Göteborg och Skaraborg dras in, säger Johan Abrahamsson, som är vice förbundsordförande i Moderaterna i Västra Götaland.

Moderaternas beslut om frysning av bidragen till ungdomsföreningarna stå fast till dess partiet övertygats om att något som nu misstänks ha skett, inte sker igen.

– Ska man använda Moderaternas logga ska man också sköta sig, säger Johan Abrahamsson.

– Det är allvar nu.

"Är helt oacceptabelt"

Han vet inte i exakta belopp hur mycket pengar det rör sig om i bidrag, men moderpartiet ger dels reda pengar, men delfinansierar också vissa evenemang. 

–  Från och med nu är alla aktiviteter som innebär övernattning indragna. Det ska vara totalt alkoholfritt på samtliga sammankomster och vi måste diskutera värdegrunder. Det här är helt oacceptabelt.

Enligt Johan Abrahamsson kommer moderpartiet kräva handlingsplaner och sitta ner med ordförandena i Muf-föreningarna.

– Man ska kunna engagera sig politiskt och känna sig trygg, och föräldrarna som skickar sina ungdomar ska känna sig trygga med att det här fungerar. Det blir ett hot mot säkerheten om inte till exempel tjejer vågar gå på våra ungdomsaktiviteter, om det bara blir ett grabbgäng, säger Johan Abrahamsson.

Samtidigt meddelar Viktor Lundblad, distriktsordförande för Muf Västra Götaland Västra, till P4 Väst att man startat ett uteslutningsärende mot mannen som nu misstänks för våldtäkt.

- Det som hänt är fullständigt oacceptabelt. Vi har inlett ett uteslutningsärende mot mannen och tills vidare är han avstängd från förbundets aktiviteter. Nu gäller det att gå till botten med vad som hänt och hur vi kan förebygga att det aldrig händer igen, säger Benjamin Dousa, förbundsordförande för Muf i en skriftlig kommentar.

Flera skandaler

Moderata ungdomsförbundet har skakats av flera skandaler under senaste åren. Två medlemmar lämnade sina poster med mindre än en månads mellanrum, tidigare i år.

Också hela Mufs distriktsstyrelse i Örebro avgick. Anledningarna uppgavs vara dels gamla konflikter, men även bristande förtroende för partiet i länet – som anklagas för att inte stöttat tillräckligt efter det polisanmälda våldtäktsförsöket. 

Detta efter att ha blivit utsatta för vad de beskriver som våldtäktsförsök respektive våldtäkt. 

”Nej, övergrepp tystas inte ner i ungdomsförbundet. Tvärt emot tycker vi att det är av största vikt att vi får reda på om något har hänt så att vi kan reagera och reda ut det inträffade. Vi uppmanar dessutom alltid till en polisanmälan. Det ligger i förbundets intresse att eventuella övergrepp utreds och hanteras korrekt”, svarade Fritz Lennaárd, generalsekreterare för Muf då i ett mejl.