En person dog i en lägenhetsbrand i Hagfors natten mot tisdagen. Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA.SE
En person dog i en lägenhetsbrand i Hagfors natten mot tisdagen. Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA.SE

Misstänkt mördare jagas av polisen

Publicerad
Uppdaterad


En man jagas misstänkt för både mord och grov mordbrand i Hagfors.

Mannen är anhållen i sin frånvaro.

– Vi söker efter honom, säger åklagaren Ludmila Pronko.

Polisen inledde en förundersökning om mord efter att en man hittades död efter en lägenhetsbrand i Hagfors natten mot tisdagen.

Nu har en man anhållits i sin frånvaro misstänkt för mord och grov mordbrand, vilket bland annat NWT rapporterat.

Enligt åklagaren arbetar polisen med att försöka lokalisera mannen. 

– Han är inte gipen utan är anhållen i sin frånvaro. Så vi söker efter honom, säger Ludmila Pronko.

Mannen är skäligen misstänkt för brotten, vilket är den lägre graden av misstanke. 

Adressen bekant för polisen

Det var klockan 00.50 natten mot tisdag som larmet om branden kom. Räddningstjänst från två brandstationer, ambulans och polis ryckte ut till lägenhetshuset i Hagfors i Värmland.

Väl framme på platsen påbörjade räddningstjänsten rökdykning och strax därefter anträffades en man i 55-årsåldern inne i en av lägenheterna i huset. Mannen visade sig vara avliden.

Adressen för lägenhetshuset är bekant för polis och räddningstjänst.

– Vi har varit på larm på den adressen många gånger tidigare på grund av vårdslöshet, sade Staffan Ågren vid räddningstjänsten tidigare till GT.

Tidigare bränder

Sedan i början av december har polisen ryckt ut fyra gånger på brandlarm från adressen, enligt polisens presstalesperson Stefan Dangardt. 

– Bara adressen i sig och historien gör att vi inte kan utesluta brott. Sedan i december finns det tre tidigare anmälningar, två om allmänfarlig vårdslöshet och en om mordbrand från den 26 januari. I det ärendet satt det en person häktad, men han släpptes senare. Åklagaren ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis, sade Stefan Dangardt i en tidigare kommentar till GT.

Stefan Dangardt uppger att det sedan första januari 2017 kommit in tio liknande larm från Hagfors. Det är tio anmälningar om antingen mordbrand eller allmänfarlig vårdslöshet, varav tre stycken är på den aktuella adressen. 

Polisen söker vittnen

Polisen har under onsdagen genomfört en teknisk undersökning av lägenheten. Även en rättsmedicinsk undersökning kommer att genomföras. 

På sin hemsida uppger polisen att man är fortsatt intresserad av vittnesuppgifter som kan knytas till händelsen, samt tiden före och efter att branden brutit ut.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER