Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mc-president döms till flera års fängelse

Polisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten.
Foto: Polisen
Bear Jaw MC Skaras lokaler i området Öttum, vid E20.
Foto: Läsarbild

Flera män från Västsverige med kopplingar till Bandidos döms till fängelse.

Hårdast straff får dåvarande presidenten i Bear Jaw MC Skara, en officiell supportergruppering till Bandidos.

– Brotten sker i en organiserad form och man har en organisation i ryggen som innebär ett visst våldskapital, har åklagaren Jenny Karlsson tidigare sagt.

Sex män dömdes under fredagsförmiddagen av Skaraborgs tingsrätt till fängelse i mellan ett år och två månader och tre år och sex månader. 

"Åklagaren har hävdat att såväl den åtalade narkotikabrottsligheten som den övriga brottsligheten har koppling till ”kriminella mc-organisationer”, som tingsrätten uppfattat det Bear Jaws och Bandidos", står det i domen.


LÄS MER: Här är Bandidos hemliga toppmöte i Västsverige


Alla dömda utan en är, skriver Skaraborgs tingsrätt i ett pressmeddelande, aktiva i motorcykelklubbar med band till till Bandidos och mannen som får det hårdaste straffet var fram till gripandet president i deras officiella hangaroundklubb Bear Jaw MC Skara.

Bear Jaw MC är en officiell supportergruppering till Bandidos MC.

"Har organisation i ryggen"

Den förre presidenten har, menar rätten, gjort sig skyldig till narkotikabrott vid sex tillfällen, samt människorov – mindre grovt brott – och försök till två utpressningar, varav en är att anse som grov.

Dessutom fälls han för ringa dopingbrott.

Åklagaren Jenny Karlsson har tidigare sagt:

– Brotten sker i en organiserad form och man har en organisation i ryggen som innebär ett visst våldskapital.

Bear Jaw MC Skaras lokal.
Foto: Läsarbild

Förre presidentens försvar

Den tidigare Bear Jaw-presidenten döms mot sitt nekande.

– Vi har samma inställning nu som tidigare. Och förnekar brott. Det finns ingenting mot min klient, har hans advokat Pontus Ljunggren tidigare sagt.


LÄS MER: Bandidos-härvan: Här är ledarens näste – vid E20


Han beskrev då åklagarens återkommande hänvisning till Bandidos som en "karaktärsbevisning", utan koppling till de åtalade gärningarna. 

– Det är ett nätverk av personer. Min klient säger: "Vi är inte Bandidos, men vi har vissa kopplingar", har Pontus Ljunggren sagt.

Det var totalt sju män som stod åtalade. En av dem frias helt.

GT har sökt Pontus Ljunggren för kommentarer kring domen.