Polisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: PolisenPolisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: Polisen
Polisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: Polisen
Bear Jaw MC Skaras lokaler i området Öttum, vid E20. Foto: LäsarbildBear Jaw MC Skaras lokaler i området Öttum, vid E20. Foto: Läsarbild
Bear Jaw MC Skaras lokaler i området Öttum, vid E20. Foto: Läsarbild

Mc-president döms till flera års fängelse

Publicerad

Flera män från Västsverige med kopplingar till Bandidos döms till fängelse.

Hårdast straff får dåvarande presidenten i Bear Jaw MC Skara, en officiell supportergruppering till Bandidos.

– Brotten sker i en organiserad form och man har en organisation i ryggen som innebär ett visst våldskapital, har åklagaren Jenny Karlsson tidigare sagt.

Sex män dömdes under fredagsförmiddagen av Skaraborgs tingsrätt till fängelse i mellan ett år och två månader och tre år och sex månader. 

"Åklagaren har hävdat att såväl den åtalade narkotikabrottsligheten som den övriga brottsligheten har koppling till ”kriminella mc-organisationer”, som tingsrätten uppfattat det Bear Jaws och Bandidos", står det i domen.

 

LÄS MER: Här är Bandidos hemliga toppmöte i Västsverige

 

Alla dömda utan en är, skriver Skaraborgs tingsrätt i ett pressmeddelande, aktiva i motorcykelklubbar med band till till Bandidos och mannen som får det hårdaste straffet var fram till gripandet president i deras officiella hangaroundklubb Bear Jaw MC Skara.

Bear Jaw MC är en officiell supportergruppering till Bandidos MC.

"Har organisation i ryggen"

Den förre presidenten har, menar rätten, gjort sig skyldig till narkotikabrott vid sex tillfällen, samt människorov – mindre grovt brott – och försök till två utpressningar, varav en är att anse som grov.

Dessutom fälls han för ringa dopingbrott.

Åklagaren Jenny Karlsson har tidigare sagt:

– Brotten sker i en organiserad form och man har en organisation i ryggen som innebär ett visst våldskapital.

Bear Jaw MC Skaras lokal.Foto: Läsarbild

Förre presidentens försvar

Den tidigare Bear Jaw-presidenten döms mot sitt nekande.

– Vi har samma inställning nu som tidigare. Och förnekar brott. Det finns ingenting mot min klient, har hans advokat Pontus Ljunggren tidigare sagt.

 

LÄS MER: Bandidos-härvan: Här är ledarens näste – vid E20

 

Han beskrev då åklagarens återkommande hänvisning till Bandidos som en "karaktärsbevisning", utan koppling till de åtalade gärningarna. 

– Det är ett nätverk av personer. Min klient säger: "Vi är inte Bandidos, men vi har vissa kopplingar", har Pontus Ljunggren sagt.

Det var totalt sju män som stod åtalade. En av dem frias helt.

GT har sökt Pontus Ljunggren för kommentarer kring domen.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER