Stjärnkock. Leif Mannerström, 72, har inga som helst planer på att pensionera sig. "Lycka för mig är lugn och ro, ekonomisk trygghet och att få jobba med mat från morgon till kväll. Och det är så jag har det", säger han. Foto: Leif Jacobsson
Stjärnkock. Leif Mannerström, 72, har inga som helst planer på att pensionera sig. "Lycka för mig är lugn och ro, ekonomisk trygghet och att få jobba med mat från morgon till kväll. Och det är så jag har det", säger han.  Foto: Leif Jacobsson

"Man måste vara hygglig och snäll"

Publicerad

När Leif Mannerström, 72, gick på Amerikabåten för över femtio år sen tjänade han 420 kronor i månaden.

I dag är han ägare till flera bolag som omsätter miljoner. Han driver restaurang Kometen i Göteborg, ger ut en kokbok om året, har flera reklamavtal och har dessutom blivit tv-stjärna.

- Allt för mig är en drivkraft. Jag är en tävlingsmänniska och hade hela tiden en dröm om att jag skulle bli en av Sveriges bästa kockar, säger kocken själv.

Det här är berättelsen om hur han blev mer än så.

När Leif Mannerström kliver på planet till New York under torsdagen blir han nästan genast inbjuden i cockpit.

- Jag vet inte varför, men de tycker väl att jag är en käck och trevlig pojke. Och allt som är spännande, det vill jag göra.

Därför befinner han sig just nu på andra sidan Atlanten på jakt efter nya idéer.

- Man får alltid vara på tå och man kan alltid utveckla sig. Den dagen man tror att man kan allt då kan man ställa stekpannan på hyllan. Jag ger mig aldrig, det är därför det har gått bra för mig.

Tillsammans med sonen spanar han efter intressanta krogar, spännande inredning och dricker "jävligt goda Bloody marys". Trots att det har gått över 50 år sedan Mannerström först landsteg från Amerikabåten är kontexten fortfarande densamma - mat.

"En väldig morot att tjäna så dåligt"

Det var farmor som lärde honom att steka färsbiffar i gjutjärnspannan redan som sexåring och det var pappa som kommenderade i väg honom på Amerikalinjen.

- Jag sa "när då" och han sa "ja, den går i morgon". Är man ung så är det ju bara att packa ihop lite grejer.

Leif Mannerström är då 18 år gammal, men stiger snabbt i graderna på fartyget.

- Det är en väldig morot att ha att man tjänar så dåligt. Jag hade alltid den önskan att en dag ska jag också bli chef, en dag ska jag också tjäna pengar.

- Det är bara att se till att man klättrar upp. Jag slutade som andrekock med dubbel lön och då hade jag dessutom fått se hela världen. Jag gillade den formen av disciplin som fanns där. Det var raka rör och man kunde inte gå hem och tjura - man var ju fortfarande kvar på båten. Det var bara att ta till sig av kritiken.

Men efter två och ett halvt år bestämde sig Mannerström ändå för att kliva i land för gott. Sen gick det fort. Den ambitiöse kocken träffade sin blivande hustru Lilian och blev 23 år gammal handplockad till jobbet som köksmästare på anrika restaurang Henriksberg i Göteborg.

- Någon sa att jag inte skulle klara det, men det gjorde jag. Fast jag hade fortfarande en taskig lön. Jag sa att jag ville ha en bättre annars skulle jag sluta. Då fick jag dubbel lön, ett lån till en insatslägenhet och en tjänstebil.

"En gastronomisk revolution"

Efter tre år bestämde sig Mannerström ändå för att starta eget och tog över restaurangen på Göteborgs golfklubb i Hovås. Det stora genomslaget lät dock vänta på sig till mitten av sjuttiotalet, då Mannerström tillsammans med Christer Svantesson startade krogen Johannas.

- Efter ett år läste vi första reportaget om att vi antagligen var Sveriges bästa restaurang. Sen har det rullat på.

Tillsammans med Svantesson och ett antal andra krögare var han med och introducerade La Nouvelle Cuisine i Sverige. Mannerström beskriver det som en gastronomisk revolution. Tidigare hade man varit hänvisad till recept och klassiska rätter på restaurangerna, nu var det plötsligt fritt fram att experimentera. Det blev succé. Kockduon blev inbjuden att gästspela på flera olika krogar.

- Vi hade hummergästspel på Hotell Reisen i Stockholm. En vecka sålde vi 980 kilo färsk svensk hummer. Det hade aldrig hänt innan och kommer aldrig hända igen. Alla var där. De dukade till och med i bastun med levande ljus. Svantesson och jag hade var sin vargpäls och gick omkring som rockstjärnor i Stockholm. När vi hade jobbat färdigt så hade vi en ishink med champagne på Café Opera. Det var härliga tider.

Dessutom var det bra betalt. Väldigt bra betalt.

- De gagerna vi fick då är bra även i dag. Det var inget vi förhandlade till oss, utan vi var lite heta på den tiden och blev erbjudna det.

I dag är Leif Mannerström kanske mest känd för Sjömagasinet i Göteborg. Den restaurangen tog han över 1994.

- De omsatte 8-9 miljoner då. Vi tog över och efter ett år omsatte vi 32 miljoner. Vi fick en stjärna i Guide Michelin i slutet på 90-talet och den behöll vi ända tills jag sålde.

Det dröjde inte länge innan Sjömagasinet hade förvandlats till världsstjärnornas favoritkrog. Bruce Springsteen, U2 och Rolling Stones är närapå stamgäster.

- Antagligen för att det var en bra restaurang och så är jag god vän med Thomas Johansson på Live Nation. Vi har ett bra samarbete.

Stjärnglansen på Sjömagasinet sprider sig. Mannerström blir stjärnornas kock och efter millennieskiftet tar hans kokboksförsäljning fart. Numera ger han ut en ny titel nästan varje år.

- Min "Husmanskost" har gått i många 100 000 exemplar. Den får jag beröm för på gatan. Folk berättar att de har lagat igenom den tre gånger. Då är man nöjd och glad. Den fyller ett behov.

"Han balanserar på gränsen"

Mannerström lyckas med att bli lika känd som en tv-stjärna, men utan att faktiskt vara det. 2008 blir han ansiktet utåt för Guldfågeln och sen följer en mängd andra produkter. Allt från surströmming till julbord på Viking Line.

Mannerströms varumärke är starkt, det kan varumärkesexperten Anna Klingspor intyga:

- Men han balanserar på gränsen till att det inte är bra för honom. Han har ett starkt varumärke, i den meningen att det är välkänt. Men ska man bevara sitt personliga varumärke måste man vara väldigt försiktig med vad man lånar ut sig till.

Klingspor ser en fara med att Mannerström frontar just Viking Line och även SJ, och menar att han borde vara mer kräsen.

- Reklam kan man göra så länge det är för bra produkter, tycker stjärnkocken själv.

- Julbordet på Cinderella är ett av de bästa som har serverats i Stockholm. Det är något man har i sig att man måste rynka på näsan åt Viking Line. Men sällan har jag jobbat med så duktiga kockar och kallskänkor som där.

"Lycka för mig är lugn och ro"

Nu är Leif Mannerström 72 år. Sin första tv-succé fick han som 70-åring med "Sverige mästerkock". Han tycker att det är roligt att göra tv, och har inga som helst planer på att sluta vare sig med det eller med maten. Senaste restaurangprojektet är Kometen.

Hans hemlighet?

- Man måste vara hygglig och snäll.

Är han rik?

- Rik? Jag håller svälten från dörren och äter fortfarande falukorv, säger Mannerström lite barskt.

- Hade jag prioriterat att göra affärer och tjäna pengar då hade jag tjänat otroligt mycket pengar. Men det roligaste jag vet är att kunna gå ner på morgonen, ställa mig i mitt fina lantkök, laga riktigt god mat, lyssna på Sportspegeln, ha lite gäster på eftermiddagen och öppna en flaska champagne.

Väl vid champagnen har Mannerströms röst nästan helt bytt tonläge från bestämt till drömskt:

- Lycka för mig är lugn och ro, ekonomisk trygghet och att få jobba med mat från morgon till kväll. Och det är så jag har det. Jag och min fru tog varandra i handen häromdagen. Hon sa till mig, tänk så mycket god mat de här händerna har lagat. Då blev jag rörd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER