Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man lämnade trapphus – hamnade i kulregnet

Polisen misstänker att den skjutne mannen utsattes för ett bakhåll.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen vädjar efter tips från allmänheten efter skottlossningen.
Foto: Henrik Jansson
Bilen blev helt utbrunnen.
Foto: Läsarbild

Mannen i 20-årsåldern blev beskjuten precis när han och en vän lämnat en lägenhet på Vasagatan i Göteborg.

Polisen tror att gärningsmännen legat i bakhåll – och gått till attack kort efter det att offret kommit ut ur porten.

– Mycket tyder på att de beskjutits från nära håll, säger kriminalkommissarien Thord Haraldsson.

På söndagskvällen blev en ung man skjuten bland flerfamiljshus och restauranger på Vasagatan, mitt i Göteborg. Vittnen såg hur han efter skottlossningen släpade sig in i en bil och tog sig därifrån.

Mannen har nu identifierats. Enligt polisen är han i 20-årsåldern. Han besköts ett antal gånger.


LÄS MER: Vittnen såg maskerade män öppna eld


– Sannolikt har han träffats av flera skott, säger kriminalkommissarien Thord Haraldsson, som ansvarat för polisens utredning under natten och morgonen.

Teorin: Var ett bakhåll

Mannen hade varit i en lägenhet på Vasagatan. När han lämnat trapphuset och kommit ut på trottoaren träffades han av kulorna. Han kan ha blivit utsatt för ett bakhåll, enligt Thord Haraldsson.

– Han gick med en kamrat, säger kriminalkommissarien.

Kan man förmoda att någon satt och väntade på honom?

– Ja, det kan man givetvis göra. Det är utan att jag kan belägga det, men så kan man tänka sig.

Är det er arbetshypotes?

– Ja, det kan man kanske säga att det är.

Ett vittne har berättat hur denne såg tre eller fyra män som hoppade ur en bil och sköt skotten. Några av dem ska enligt vittnet sedan ha flytt från platsen i just bil medan en flydde till fots.

Flydde till fots

Uppgifterna om att en bil används som flyktfordon bekräftas däremot inte av polisen, som säger sig jaga två personer efter dådet.

– Det är lite varierande uppgifter, men det är två gärningsmän som jag tror att det handlar om. Minst. Som vi ser på platsen. Sedan om det finns andra som agerat vet vi inte, säger Thord Haraldsson.

– De har tagit sig därifrån till fots. Vittnesuppgifterna som jag har säger att det var till fots.


LÄS MER: "Orka tro på politiken mer än på oron"


Om det är en eller flera skyttar kan polisen i nuläget inte uttala sig om. Däremot ska gärningsmännen ha befunnit sig i direkt anslutning till offret.

– Mycket tyder på att de beskjutits på nära håll, säger Thord Haraldsson.

Bil sattes i brand

Offret opererades under natten, men hade vid lunchtid på måndagen ännu inte hörts.

Motivet till skottlossningen är fortfarande oklart och det finns inga misstänkta. En bil som befann sig i närheten av offret blev också beskjuten. Den har bärgats och tagits i beslag för teknisk undersökning.

En annan bil brann ner sedan vittnen sett hur något som liknade en Molotovcocktail kastades in i den. Den bilen stod på andra sidan gatan.

– Enligt mitt sätt att se det är det ingen explosion utan en anlagd brand. De har tänt eld på bilen som brann väldigt kraftigt, säger Thord Haraldsson.

På vilket sätt tände de eld på den?

– Det vet vi inte. Den är totalt utbränd så om det nu är någon vätska så har det varit ordentligt. Det är ingenting kvar, bara ett chassi.

Vädjar på Facebook

Var det en Molotovcocktail som kastades in?

– Det kan det vara, men det är ingen bomb. Det är en sak om det är ett sprängämne, då går rutorna i husen och bilen fläks upp. Så är det inte. Den har brunnit, rätt och slätt.

Är brandattentatet riktat mot den person som äger bilen?

– Jag vet inte vem som äger bilen. Vi hittade ett chassinummer, men jag har inte hunnit ta del av det.

Skottlossningen skedde i en del av Göteborg där det är mycket liv och rörelse. Polisen har redan fått in vittnesuppgifter, men vädjar på sin Facebooksida efter ännu fler. Thord Haraldsson hoppas att allmänheten vill hjälpa till.

– Vi vet att det är väldigt många som har tagit fotografier och filmer med sina mobiltelefoner och det är vi väldigt intresserade av att få in, säger han.