Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Män kvävde hund – filmades på Snapchat

Det misstänkta djurplågeriet uppdagades när ett narkotikabrott skulle utredas.Foto: Polisen.
Männen åtalas nu vid Skaraborgs tingsrätt, bland annat för djurplågeri.Foto: ALEX LUNGDAHL
Polisen har utrett händelsen med det misstänkta djurplågeriet.Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN

De två männen satte spännband runt halsen på hunden och kvävde djuret till döds.

Det misstänkta djurplågeriet uppdagades när ett narkotikabrott skulle utredas.

I en mobiltelefon hittades en Snapchat-film som visar hur den blodiga hunden plågas.

I samband med att polisen utredde ett grovt narkotikabrott i Västsverige gjordes en makaber upptäckt.

När en av de misstänkta männens mobiltelefon skulle analyseras hittade polisen en film från appen Snapchat där en liten hund blir kvävd och plågad.

Nu har männen åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för djurplågeri. De misstänks för att i samförstånd och tillsammans med ett antal andra okända personer ha utsatt hunden för lidande. Båda förnekar brott.

Polisen hittade en film från appen Snapchat.Foto: THOMAS WHITE/REUTERS X90030

Hårt åtdraget spännband

Enligt polisutredningen satte männen upp ett spännband runt hundens hals och på så sätt dödade den i höstas. På filmen hålls hunden upp i spännbandet som är hårt åtdraget, och den stoppas därefter ner i en plastkasse. En av de misstänkta håller i en kniv.

Polisen bedömer att det är flera personer i närheten när hunden kvävs, bland annat den som filmar händelsen.

En veterinär som uttalar sig i förundersökningen konstaterar att avlivning genom kvävning innebär ett kraftigt och utdraget lidande som bryter mot djurskyddslagen.

I förhör säger den äldre av männen att allt började med att hunden led och att ägaren ville att den skulle avlivas på grund av sjukdom. Han säger att han inte ville att hunden skulle lida.

”Satte kniven mot halsen”

På frågan ”lever hunden på filmen eller är den död?” svarar mannen:

”Jag tror den levde. Jag ville försäkra mig om att den inte skulle lida. Jag avlivade hunden efteråt. Jag satte kniven rätt emot hundens hals och jag använde mig av den kniven som jag hade i handen på filmen.”

En av männen förklarar i förhör att hunden skulle dödas på grund av att den börjat attackera andra hundar och människor.

Han får frågan om varför han skrattar på filmen. Han svarar:

”Jag var chockad. Alla tar en chock på olika sätt. Jag fick en chock blandad med panik.”.

Åklagaren: ”Finns starka bevis”

De båda männen är även misstänkta för grovt narkotikabrott. Den yngre står också åtalad för försök till narkotikasmuggling och olovlig körning. Den äldre misstänks även för olaga hot och misshandel.

Virpi Alajarva, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Skövde säger att det finns starka bevis för att männen gjort sig skyldiga till djurplågeri.

– Det brukar vara svårt att bevisa djurplågeri. Det är ju ett lidande som ska bevisas. Men här har vi bilder från filmen, och en veterinär som sett den och har gjort ett utlåtande, säger hon.