Man knivskuren av en okänd person

En ung man i Varberg blev på torsdagskvällen knivskuren av en okänd man i clownmask.
Foto: Google maps
Polisen sökte efter den clownmaskerade mannen med hund sent under gårdagskvällen men utan framgång.
Foto: Tomas Leprince
Den misstänkte gärningsmannen var enligt polisen klädd i gul jacka och jeans – och clownmask. OBS, genrebild.
Foto: Ian Mcintyre / Â BULLS BP0001TXMC

Personer som klär ut sig till clowner skapar stor oro i Västsverige.

En ung man i Varberg blev på torsdagskvällen knivskuren av en okänd man i clownmask när han skulle ut och röka.

– Clownfiguren dyker upp. Målsäganden vänder sig om och känner att kniven rispar, säger förundersökningsledaren Jan Nicklasson.

På fredagsmorgonen blev lågstadieelever sedan skrämda av en clown som gömt sig i buskarna i närheten av skolan.

Strax efter klockan tio på torsdagskvällen blev en man, som är i 20-årsåldern, knivskuren på en ort utanför Varberg. Den misstänkte gärningsmannen var enligt polisen klädd i gul jacka och jeans – och clownmask.

– Männen har kommit i dispyt och av okänd anledning har det blivit handgemäng. Den ene mannen håller fast i en arm på den andre och han får en mindre skada, säger Ulla Brehm, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Offret har under fredagen hörts av polisen och bilden av vad som hände har klarnat.

– Han säger att han har gått ut för sin bostad för att röka. När han är vid platsen dyker clownfiguren upp. Målsägande vänder sig om och känner att kniven rispar, säger Jan Nicklasson, förundersökningsledare vid polisen i Varberg.

Gärningsmannen försvann

Offret ska ha blivit knivskuren i axeln och fått lindriga skador. Mannen fick tas om hand av ambulanspersonal.

– Det verkar inte vara någon större fara förutom ett litet märke, säger Jan Nicklasson.


Polisen sökte efter den clownmaskerade mannen med hund sent under gårdagskvällen.


LÄS MER: 7 frågor och svar om clownerna i Sverige


– Vi fick en beskrivning på vilket håll den här mannen gav sig av och vi har sökt och spårat och spanat, men inte hittat något, säger Ulla Brehm.

– Vi försöker kolla på övervakningsfilmer och så. Om det är någon som har sett något får man gärna höra av sig till oss.

Jan Nicklasson vädjar till allmänheten om tips.

– Vi har inga spår att gå efter, det finns ingenting på platsen. Kläderna som mannen hade på sig har vi tagit i beslag och vi ska se om teknikerna kan hitta någonting, men är det någon som gjort någon iaktagelse vill vi att man hör av sig, säger Jan Nicklasson.


Senare på fredagen kom ytterligare larm om en knivbeväpnad clown. Denna gång i Gottsunda centrum, skriver Uppsala Nya Tidning. 

– Vi vet inte alls vad det här rör sig om än och om de här uppgifterna stämmer. Ärendet beskrivs hos polisen som kontroll av person, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Skrämmer människor

Personer som klär ut sig till clowner och skrämmer andra människor har skett flera gånger i olika städer i Sverige på senare tid.

– Vid den här händelsen uppfattar jag det inte som att det är någon som gått "all in" för att klä ut sig till clown, utan det här är mer någon som tagit på sig masken för att täcka sitt ansikte. Men det ligger naturligtvis i tiden, säger Ulla Brehm.

Enligt Borås Tidning ska en annan utklädd clown ha spridit oro i Borås under gårdagskvällen. En hundägare berättar för BT hur hon mötte en clown under kvällspromenaden.

– Han tittade på mig och vrickade på huvudet, det var riktigt otäckt, säger vittnet till BT.


LÄS MER: Clown i buskarna skrämde skolbarn


Clowner har också setts i Jönköping, enligt P4 Jönköping – och nu rapporterar polisen om att clownoron fortsatt på fredagsmorgonen. Strax efter klockan åtta klev några lågstadieelever av bussen vid skolan i Göteborg. Då skrämdes de av en clown som gömt sig i buskarna.