Man knivhöggs till döds – pojke döms för mordet

Sex personer åtalades för den dödliga attacken i februari i år.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Bild från ett tillslag som polisen gjorde efter knivdådet.
Foto: Läsarbild

I februari slutade en serie händelser i Uddevalla med att en man i 35-årsåldern knivhöggs till döds under en trappa.

Sex personer som stod åtalade friades för mordet i tingsrätten – men i hovrätten döms nu en pojke i 15-årsåldern för mordet.

Det var en tisdagskväll i februari som en rad olika våldsdåd inträffade i Uddevalla. Allt slutade med att en man i 35-årsåldern höggs till döds – med 16 knivhugg.

Mannen ska enligt åtalet ha varit skyldig en av personerna som misstänkts för dådet pengar. Enligt polisen ska det ha handlat om en droguppgörelse. 

Men att de stötte på varandra den kvällen ska ha varit en slump. Det större gänget med sex personer stötte på offret och hans kompis utomhus. 

– Gärningsmännen träffar på den som senare dör och hans kompis. Då går de och beväpnar sig och ger sig ut på stan för att leta efter dem. När de träffar på varandra så splittras den döde och kompisen, sa åklagaren Johan Fröjelin i samband med åtalet.

Samtliga sex personer åtalades för inblandning i mordet på mannen i 35-årsåldern. Av dessa var tre minderåriga.

Men ingen av dem dömdes i tingsrätten för mordet. De dömdes i stället för grov misshandel och medhjälp till grov misshandel. 

Hovrätten ändrar tingsrättens dom 

En person dömdes till fängelse i ett år och sex månader, en person till fängelse i ett år och tre månader. Resterande fyra gärningsmän dömdes till ungdomsvård.

Tingsrättens slutsats är att det inte går att fastställa vem som orsakade den dödliga skadan, går det att läsa i tingsrättsdomen. 

Men under onsdagen ändrade hovrätten domen. En pojke i 15-årsåldern döms nu för mordet och påföljden blir två års sluten ungdomsvård. 

I domen går det bland annat att läsa att det inte går att slå fast vem som utdelade knivhugget som ledde till döden. Men hovrätten menar också att NN utom rimligt tvivel antagit eller utgått från att offret skulle dö och att det därmed handlar om uppsåtligt dödande. 

NN ska också ha gjort sig av med kniv och blodiga kläder, vilket hovrätten menar inte kan tolkas på annat sätt än att han velat dölja sina handlingar. 

Hovrätten river också upp domen för en av tonåringarna som dömts för medhjälp till grov misshandel. Han frias från alla misstankar.


Se också: