Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man klev in på vårdcentral – sedan spreds mässlingen

På vårdcentralen fanns inga misstankar om att det skulle röra sig om den smittsamma sjukdomen mässlingen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LARSERIC LINDEN
Mässlingen. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

8 december klev en man in på Bergsjöns vårdcentral Nötkärnan.

– Han var väldigt, väldigt sjuk, säger verksamhetschef Christer Andersson till SVT Nyheter.

På vårdcentralen fanns inga misstankar om att det skulle röra sig om den smittsamma sjukdomen mässlingen.

Vårdcentralen har nu satt ut en vakt utanför lokalerna.

Mässlingen sprider sig i Göteborg. Det första fallet av sjukdomen konstaterades den 10 december – tre veckor senare är antalet som drabbats uppe i tretton

Mässlingen kallas för den farligaste barnsjukdomen och är smittsam. 

Läkarna på Sahlgrenska och inom Västra Götalandsregionen är dessutom övertygade om att ännu fler kommer insjukna.

En av de tretton mässlingssmittade är en anställd vid Sahlgrenska universitetssjukhuset som i sin tur kan ha utsatt 54 barn för smittan. Just nu pågår ett intensivt smittspårningsarbete i Göteborg.

”Inget hot om massutbrott”

– Man får vara realist och sannolikt kommer det dyka upp ytterligare något enstaka fall, men vi ser inget hot om att det skulle vara ett massutbrott. Vi tycker att vi har gjort det som går att göra och folk har kommit in extra på ledigheten och på nätterna för att jobba med det här. Vi har så bra kontroll på det som vi kan ha, förklarade Görel Negrelius, chefläkare på Sahlgrenska för Expressen under tisdagen.

 

LÄS MER: TV4-profilens stora varning för smittan 

 

Så startade utbrottet i Göteborg

GT har tidigare avslöjat hur det aktuella mässlingutbrottet startade i Göteborg. Det var en ovaccinerad vuxen person som sökte vård första gången den 8 december på en vårdcentral i östra Göteborg. Mannen återkom dagen efter till akuten på Östra Sjukhuset.

– De personer som har varit på vårdcentralen samtidigt har blivit kontaktade. Allt talar för att personen smittats ute i södra Europa. Det finns mycket mässling ute i Europa. förklarade smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i GT den 14 december.

SVT Nyheter rapporterar att det var till Bergsjöns vårdcentral Nötkärnan som den svårt sjuke mannen kom för att få hjälp. Först väcktes dock inga misstankar att det skulle röra sig om just mässlingen.

Hade hög feber

Mannen hade hög feber men ännu inga utslag och skickades vidare till Östra sjukhuset.

Den sjuke mannen har bott på flera ställen och en smittspårning har fått göras. Han kommer från Sydeuropa och skall ha varit här på besök. 

Det har florerat rykten om att mannen skulle varit här för att tigga, något som Nötkärnans verksamhetschef Christer Andersson menar att det inte finns några belägg för.

Vakt stoppar personer med mässlingsyndrom

På vårdcentralen har man nu ställt en vakt utanför entrén som stoppar personer med mässlingssyndrom.

Patienterna får inte komma in i lokalerna, utan skickas omedelbart i väg till infektionskliniken på Östra sjukhuset.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!