Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man kan ha satt upp spionkamera på skola

Spionpenna, som ska ha använts för att filma låg- och mellanstadiebarn. Foto: Polisen / POLISEN
Enligt åtalet har mannen vid tre olika tillfällen monterat upp dold filmutrustning inne på toaletter. Foto: Håkan Wikström

En Västsvensk ungdomsledare i 20-årsåldern åtalas, misstänkt för att smygfilmat barn med spionkameror som han ska ha placerats ut på toaletter.

– Barnen är huvudsakligen i låg- och mellanstadieåldern, säger åklagare Andréas Pernmyr.

Enligt åtalet har mannen vid tre olika tillfällen monterat upp dold filmutrustning inne på toaletter. Dels på en biograf och dels på en låg- och mellanstadieskola i en Västsvensk kommun.

– Bland annat har man hittat en penna, med en filmkamera i. Den åtalade erkänner att det är hans penna, men nekar till brott, säger Pernmyr.

Ett stort antal personer, företrädelsevis barn, ska ha filmats.

– Barnen är huvudsakligen i låg- och mellanstadieåldern, säger Andréas Pernmyr.

Jobbade som ungdomsledare

Enligt P4 Skaraborg ska mannen ha varit aktiv som ledare i en ungdomsorganisation, och det var under ett läger där han var ledare som det uppdagades att en kamera var monterad på en toalett. Detta skedde våren 2015 och då inleddes en förundersökning mot mannen.

Både film och fotografier ingår i utredningen, som till stora delar omfattas av sekretess. Under utredningens gång hittades flera filmer och fotografier som tagits också vid andra tillfällen och på flera orter, uppger P4 Skaraborg.

Mannen åtalas för kränkande fotografering. Skulle han dömas kan straffet bli böter eller fängelse upp till två år.

Mannen åtalas även för grov vårdslöshet i trafik.

I våras dömdes en annan ungdomsledare, en man i 40-årsåldern hemmahörande i Karlstad, till åtta och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott,

Han dömdes även att betala totalt 600 000 kronor i skadestånd till två målsägande.