Man hotade med att tända eld på sig själv

Kaos uppstod utanför Migrationsverket i Kållered när en man hällde brännbar vätska över sig själv och hotade att tända eld på sin egen kropp.
Foto: Tobias Sandblom

Kaos uppstod utanför Migrationsverket i Kållered när en man hällde brännbar vätska över sig själv och hotade att tända eld på sin egen kropp.

Vid lunchtid beslutade Migrationsverket att stänga ansökningsenheten i Kållered för dagen på grund av protesterna.

– Folk på platsen lyckades ta tändaren ifrån den här mannen innan han tände på, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Västnytt rapporterar att 19 personer har samlats utanför Migrationsverket i Kållered för att protestera mot att de inte fått de besked som Migrationsverket utlovat.

Protesterna eskalerade kraftigt när en man hällde brännbar vätska över sig själv och hotade att sätta eld på sin egen kropp.

– Han hade hällt brännbar vätska över sig själv, men personer på plats tog ifrån honom både vätska och tändare innan han hann tända, säger Peter Adlersson.

Väntar på ställningstagande

Det man väntar på är ett rättsligt ställningstagande från Migrationsverket om hur asylansökningar som kommer från palestinier i Gaza ska hanteras, säger Migrationsverkets pressinformatör Ulrika Langels. Det beskedet skulle ha kommit i mitten av oktober, men har försenats.

– Vi vill förstås också att det ska gå så fort som möjligt och vi jobbar intensivt. Men vi kan inte påskynda för mycket eftersom det inte får bli fel. Det hjälper inte att protestera på det här viset, säger Ulirka Langels som också bekräftar att Migrationsverket stängt Ansökningsenheten i Kållered vid lunchtid av säkerhetsskäl.

Polisen är på plats med patrull och dialogpolis för att samtala med de protesterande.

– Den här personen som försökt tända på sig själv, han är fysiskt oskadd, men omhändertagen och förd till Östra sjukhuset, säger Peter Adlersson.

Adlersson säger till GT att känslorna var upprörda på platsen när polisen kom dit.

– Men nu är det lugnt. Inget stök eller något oroligt för närvarande i alla fall, säger Adlersson.

Tidigare uppgifter gjorde gällande att tre personer skulle ha hotat att tända eld på sig själva, men enligt polisen handlar det om en person.

"Ställer oss inte bakom"

Västnytt har pratat med Ossama El Nagger som tidigare deltagit i hungerstrejken vid Järntorget.

– Vi ställer oss inte bakom en sån här aktion, de gjorde det på eget bevåg. Det vi vill är att ha svar från Migrationsverket, säger han till Västnytt angående mannen som försökt tända eld på sig själv.

Han berättar för Västnytt att man vill protestera fredlig eftersom man är besvikna över att man inte fått de besked som Migrationsverket lovade till mitten av oktober.

Polisen skriver på sin hemsida att omkring 25 personer redan under tisdagskvällen var på plats för att protestera i Migrationsverkets lokaler.

När myndigheten skulle stänga vid åttatiden vägrade personerna att lämna byggnaden.

Polisen ska då ha kommit till platsen för att informera demonstranterna om att de skulle göra sig skyldiga till brott om de inte lämnade lokalerna.

Enligt polisen valde då de protesterande att frivilligt lämna Migrationsverkets område.

I augusti hungerstrejkade en grupp palestinier på Järntorget i centrala Göteborg för att få uppehållstillstånd och slippa att skickas tillbaka till det krigsdrabbade Gaza.

Efter drygt tre veckor upphörde hungerstrejken när Migrationsverket lovade att komma med besked inom två månader, alltså den 12 oktober, vilket Göteborgs-Posten berättat om tidigare.