Mannen vaknade mitt i natten av smärtor i benet. Det var hans vän som huggit honom med spade. Foto: PolisenMannen vaknade mitt i natten av smärtor i benet. Det var hans vän som huggit honom med spade. Foto: Polisen
Mannen vaknade mitt i natten av smärtor i benet. Det var hans vän som huggit honom med spade. Foto: Polisen
Den brutala attacken skedde i Mariestad. Foto: Google mapsDen brutala attacken skedde i Mariestad. Foto: Google maps
Den brutala attacken skedde i Mariestad. Foto: Google maps

Man högg sovande vännen med spade

Publicerad

Mannen i 40-årsåldern vaknade mitt i natten av att han kände smärta i höger ben.

Det var hans kompis som hade gått till attack med en spade – och huggit honom.

Nu döms vännen till två års fängelse.

Händelsen inträffade i höstas i Mariestad.

Mannen i 40-årsåldern berättar i förhör att han gick och lade sig sent på kvällen. Mitt i natten vaknade han med smärtor i högerbenet.

Enligt domen tittade upp och såg sin vän, en man i 45-årsåldern, "stå bredvid honom med en spade i handen".

Offret förstod då att han fått ett slag över benet med spaden. Han beskriver smärtan som "en tia på en tiogradig skala" och tror att han efteråt svimmade av smärtan. Han blev också rånad på sin plånbok, nycklar och telefon av sin kamrat.

Fick släpa benet efter sig

Mannen somnade och vaknade från och till. I domen står det att han när han klev upp på morgonen behövde släpa benet efter sig då det inte gick att stödja på det.

Han har i förhör berättat hur han senare på dagen träffade på förövaren i bostaden. Den skadade mannen ska ha sagt att han behövde ambulans – då hotade vännen med att slänga ut honom från balkongen "om han inte höll käften."

Enligt stämningsansökan var hugget kraftigt. Det träffade ena underbenet med som följd att benet i stort sett gick av. Vännen har enligt åklagaren visat "en synnerlig råhet och hänsynslöshet, samt utnyttjat XXX:s skyddslösa och utsatta ställning."

Aldrig varit ovänner

I domen står att tillhygget en "grävspade i full storlek." Offret har enligt domen berättat att han inte anmälde händelsen direkt för att förövaren var hans vän och att denne skulle slå av också hans andra ben "om han inte passade sig."

Mannen i 40-årsåldern säger sig ha ständig värk i benet och han går på kryckor.

Förövaren har nu dömts i Skaraborgs tingsrätt. Han döms till två års fängelse för olaga hot, grov misshandel och rån. Han har hela tiden nekat till brott.

Den dömde mannen uppger enligt domen att han och offret varit vänner länge, att de gjort mycket roligt ihop och att de – såvitt han kan minnas – aldrig varit ovänner.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER