Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man högg mot kvinna – sköts ihjäl av polisen

Här i området utspelade sig dramat där en man sköts ner av polisen.
Foto: Henrik Snygg / Hs-Foto

Polisen såg genom fönstret hur en man med kniv gav sig på en flerbarnsmamma i Gällstad – kvinnan hade då flytt till en grannlägenhet.

Polisen försökte avleda handlingen utan att lyckas och öppnade därefter eld mot mannen som sedan avled av sina skador.

– De sa till mannen att han skulle visa händerna flera gånger och sprejade på honom och försökte få honom att sluta. Sen sköts han av en polisman och allt blev tyst, säger lägenhetsinnehavaren som hamnade i relationsdramats epicentrum.

Det var vid klockan 18.53 som polisen fick in larm om ett bråk i Gällstad i Ulricehamns kommun.

– När vi kom till adressen såg patrullen genom fönstret att mannen attackerade flerbarnsmamman med kniv, säger Joakim Hansson biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland, på tisdagskvällen.

Mannen högg henne flera gånger, bland annat i huvudet och i ryggen.

Patrullen gick då in och försökte avleda mannens handling, bland annat med hjälp av batong.

– Men i och med att detta inte hjälpte övertog polisen kvinnans nödvärnsrätt och sköt verkanseld mot mannen. Mannen träffades i bukområdet av skottet, säger Joakim Hansson.

Relationsdrama

– Det är aldrig roligt för någon och inte att vara kollega till någon som skjutit heller, säger Daniel Persson, inre befäl i Borås. Det jag fått till mig och det initiala vittnesförhöret så har poliserna på plats ju gjort vad kan innan de väl har skjutit. Våldstrappan har höjts successivt och sedan har det inte funnits någon annan utväg helt enkelt. Sen är det ju otur att han avlider av det men de har å andra sidan räddat livet på en kvinna. I det stora hela är det ändå det som gäller och det hade de inte haft om inte kollegerna gjorde som de gjorde.

Enligt Daniel Persson lutar den tragiska händelsen åt att det handlar om ett relationsdrama.

– Men vad som föranlett detta det vågar jag inte säga, säger han.

Kvinnan hade när polisen kom till platsen hunnit fly till en grannlägenhet. Det var där som dramat utspelade sig framför oförberedda grannar.

– Det som har hänt är svårt för oss som var där att förstå. Det skedde så hastigt att man inte kunde begripa vad som hände, säger lägenhetsinnehavaren.

"Det var inte jag"

I och med att allt ägde rum i hans lägenhet var det många som var snabba att döma ut honom som gärningsman. Helt utan fakta.

– Det är många som har trott att det är jag som är gärningsmannen, med tanke på att det hände i min lägenhet. De som känner till området ser ju att det är min lägenhet på bilder och annat.

Han fortsätter:

– Det hände här, jag kunde inte stoppa det men det var inte jag.

Den knivhuggna kvinnan fördes till Borås sjukhus och mannen avled på sjukhuset vid 23-tiden på tisdagskvällen.

Polisen fanns på plats i Gällstad hela natten och under onsdagen och knackade dörr, intervjuade folk.

Avled i natt

– Rutinmässigt sker en kontakt med internutredningen vid polisen när en polis avlossat sitt tjänstevapen, säger Magnus Söderqvist, inre befäl vid Boråspolisen. Polismannen får hjälp och stöd från polisen. Han omhändertas enligt särskilda föreskrifter, som ska ske efter en traumatisk händelse.

En kvinna i Gällstad berättar för GT att händelsen upprört och oroat många i det lilla samhället som annars är känt för sina lagerförsäljningar och outlet-butiker.

En granne som vill vara anonym såg poliser och ambulans från sitt hus och efter att barnen blivit oroliga gick han ut för att se vad som hänt.

– Det känns otäckt. Mina barn är väldigt oroliga. Det är otroligt att något sådant kan hända här, säger han. Vi flyttade hit för att det är lugnt och fint här. Det har aldrig hänt något tidigare.

En annan granne som också vill vara anonym, berättar att hon såg hur polisen gick in i en närliggande byggnad.

– Sen var det någon som låg på marken med poliser runt sig och polisen gick in i en lägenhet. Men jag förstod inte vad som hänt. När jag får höra vad som skett känns det väldigt otäckt. Det här brukar vara ett väldigt lugnt område, säger grannen.

FAKTA

Polisens dödsskjutningar:

Alafors tisdag 3 juni 2014.

Polisen larmades om skottlossning. När de kom till platsen attackerades de av två män beväpnade med bland annat en yxa. Polisen drog sig bakåt och sköt varningsskott men männen fortsatte att gå till attack. Polisen sköt då en 41-årig man.

Partille lördag 22 mars 2014.

Den 65-årige mannen stod han på balkongen beväpnad med kniv och ett spjut. Han vägrade släppa vapnen och en polisman knivskars i handen då han försökte avväpna 65-åringen. Samtidigt kom en kvinnan utrusande ur mannens lägenhet. Polisen sköt då 65-åringen.

Varberg söndag 7 juli 2013.

Den 24-årige mannen beväpnade sig med kniv och högg ihjäl en kvinna och skadade två personer svårt. När polis kom till platsen befann sig 24-åringen utomhus i området. Han vägrade att lyda polisens order om att släppa kniven och sköts i benet. Mannen fortsatte mot polisen och sköts då i magen.