Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man hittades död – ingjuten i cement

Den döde mannen hittades död vid ett torp i Svenljunga.Foto: JOAKIM ERIKSSON
Foto: Polisen
Vid den tekniska undersökningen hittades cementsäckar. Foto: Polisen

Den äldre mannen mördades och göts in i cement vid sitt ödetorp utanför Svenljunga våren 2014. Nu åtalas en man i 50-årsåldern, som känt offret sedan tidigare via sitt arbete, för rånmordet.

Enligt åklagare Maria Thorell har polisen använt sig av hemlig avlyssning under utredningen.

– Han dog, jag tog livet av han… ursäkta mig, ska den misstänkte ha sagt vid avlyssningen.

Motivet: 200 000 kronor i kontanter.

Mannen i 85-årsåldern påträffades död sommaren 2016. Han hade då varit anmäld försvunnen i ett och ett halvt år. Offret hittades i en soptunna och enligt åklagarens stämningsansökan var kroppen ingjuten i cement.

Enligt åtalet, som lämnades in till Borås tingsrätt under torsdagsmorgonen, blev offret knivhuggen och strypt.

Den misstänkte mannen åtalas, utöver mordet, för grovt rån och och tillgrepp av fortskaffningsmedel. 

Den misstänkte som sedan tidigare är kraftigt skuldsatt ska ha känt offret via sitt arbete. 

Offret göts in i cement

Enligt åklagaren Maria Thorell kom den misstänkte mannen över 200 000 kronor i kontanter i samband med rånmordet. Han ska sedan ha lämnat platsen i offrets bil. Pengarna ska offret ha tagit ut en kort tid innan mordet.

Det har varit många turer i ärendet sedan offret hittades död. Den misstänkte mannen har tidigare anhållits två gånger men tingsrätten i Borås valde att inte häkta honom. Åklagaren överklagade beslutet till hovrätten som i februari i år beslutade att mannen skulle häktas.

Enligt åklagarens stämningsansökan har hemlig avlyssning använts i utredningen.

– Han dog, jag tog livet av han… ursäkta mig, ska den misstänkte ha sagt vid avlyssningen.

Den misstänkte ska också ha talat om strypning vid de hemliga avlyssningarna, samt sagt saker i stil med "att han hellre dör än erkänner någonting".

Kvinna åtalas också 

I ytterligare en inspelning ska mannen ha sagt "förbannade svin. Det visade sig att vi missat 200 000. Tack det svider. Jag la han i soptunnan, det var bråttom", framgår det vid ett förhör där polisen spelar upp inspelningen för den misstänkte. 

Mannen nekar till anklagelserna och menar att det han pratat om på de hemliga inspelningarna handlar om helt andra saker.

En kvinna åtalas för penningtvättsbrott och häleri i samma mål. Hon ska, enligt åklagaren, ha befattat sig med rånbytet och "tvättat" pengarna så att det inte skulle framstå som att de kom från brottslig verksamhet. 

I förundersökningen ingår en stor mängd kvitton som ska visa hur kvinnan har satt sprätt på pengarna genom att handla mat och kläder, men också mer luxuösa ting som en ny bil och en utlandsresa. Kvinnan nekar till brott.

Hemlig avlyssning användes

Den mördade åldringen har beskrivits som en enstöring. Den misstänkte var en av få som offret hade någon form av kontakt med. Först visste man inte när mordet hade skett, men man kunde senare fastslå att det skett redan ett och ett halvt år tidigare.

– Nu har vi fastställt tidpunkten för mordet utifrån när han senast betalade sina räkningar. Och vi kan säga att han var mördad i april–maj 2014. Han levde som en enstöring och anmäldes först i januari 2015 som försvunnen, har åklagaren Maria Thorell tidigare sagt till GT.

 

LÄS MER: Mystiken tätnar kring mordet i Svenljunga 

 

Åklagaren har hela tiden misstänkt att ekonomiska motiv legat bakom brottet. 

– Man har velat komma över den mördades pengar, har åklagaren Maria Thorell tidigare sagt.

Misstänkt förnekar brott

Enligt mannens försvarare, advokat Leif Silbersky, förnekar den misstänkte mannen all inblandning.

– Han förnekar all inblandning i brott, säger Silbersky och tillägger att hans klient känt offret och haft kontakt med honom, men att han inte gjort något brottsligt.

Leif Silbersky, den misstänktes försvarsadvokat.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Angående mannens uttalande om att "han tog livet" av offret säger Silbersky så här:

– Det har varit uppe under förundersökningen. Då har min klient lämnat en förklaring till varför han har uttryckt sig på det sättet som han har gjort.

Den misstänkte mannen åtalas även för barnpornografibrott och och bedrägeri i samma mål.

 

LÄS MER: Mördare la kroppen under cement