Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två män och en kvinna häktade

Bild från natten när mordet inträffade. Foto: Läsarbild
Mordet ägde rum natten till onsdag. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två män och en ung kvinna häktas för knivmordet på en ung man i Göteborg tidigare i veckan.

Trion är på sannolika skäl misstänkta för mordet, den högre misstankegraden.

– Jag menat att de tillsammans och i samförstånd har utfört den här gärningen, säger åklagaren Thomas Willén.

Det var natten till onsdag som två män blev rånade vid Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen i Göteborg. 

I samband med rånet blev en av männen, en 18-åring, så svårt knivhuggen att han senare avled av sina skador. Bytet blev en mobiltelefon, en halskedja och en väska.

Polis var snabbt på plats och kunde med hjälp av vittnesuppgifter lokalisera tre personer, två 21-åriga män och en kvinna under 18, som uppehöll sig i närheten. Samtliga greps och anhölls misstänkta för grovt rån och mord.

Förnekar brott

Strax efter 11-tiden på lördagen stod det klart att en av männen häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt rån och mord. Enligt tingsrätten finns det risk för att han försvårar utredningen eller fortsätter begå brottslighet på fri fot. 

En dryg timma senare häktades även den andre mannen på samma grunder, också han misstänkt för grovt rån och mord. Och ytterligare en timma senare häktades den unga kvinnan på samma misstankar.

Åklagaren Thomas Willén berättar efter häktningsförhandlingarna att han är nöjd med utgången och att utredningsläget ser bra ut.

– Det är glädjande att tingsrätten delar min uppfattning att de här tre personerna är på sannolika skäl misstänkta för grovt rån och mord. 

Menar du att alla tre har haft lika stor inblandning i detta?

– Det finns ett juridiskt begrepp att man tillsammans och i samförstånd utför en gärning och det är den situation som jag menar har inträffat här helt enkelt. Det innebär inte att alla har gjort allting utan man har olika roller. 

Ung kvinna häktad

En av de tre häktade är en kvinna på under 18-år. Något som är ovanligt menar åklagaren. Kvinnans advokat berättar efter häktningsförhandlingen att han tillsammans med sin klient kommer överväga att överklaga häktningsbeslutet.

– Åklagaren har fått presentera vad han anser är sannolika skäl för den här misstanken. Jag menar att det inte skulle kunna gått till så. Om det nu är (namn reds an.) som har befunnit sig på platsen så har hon inte gjort sig skyldig till gärningen. Man ska inte häkta folk under 18 år om det inte finns synnerliga skäl och vi ska fundera på om vi ska överklaga beslutet, säger advokat Lars Salkola.

Lars Salkola är försvarsadvokat för den unga kvinna som misstänks i samband med rånmordet. Foto: Mathilda Alveflo / GT/ Expressen

Åklagaren menar att brottet är så pass grovt att det i nuläget finns skäl att trots kvinnans unga ålder hålla henne häktad.

– Det är det allvarligaste brottet som finns så det finns skäl att ha henne häktad. Sen kan det ändras under resans gång. Det finns möjlighet att via socialtjänsten flyttas till ett Sis-hem (Statens institutionsstyrelse) men någon sådan plats finns inte i nuläget och då förblir hon häktad, säger Thomas Willén.

Samtliga misstänkta förnekar brott.