Man hade tio kilo krut: "Breivik är hans idol"

EXPLOSIVT. I sin bostad förvarade mannen i 40–årsåldern tio enkilosförpackningar med det explosiva svartkrutet, som han själv tillverkat.
Foto: Polisen
NAZISTISKA SYMBOLER. I sin bostad och på sin bil hade den misstänkta mannen flera nazistiska symboler. Den här flaggan hade mannen i sitt sovrum.
Foto: Polisen
AVSPÄRRAT. Under fyra dygn spärrade polisen av den misstänktes bostad. Han anhölls för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, men misstankarna avskrevs. Nu åtalas han för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den här högen med svart pulver hittades på trappan.
Foto: Polisen

Mannen i 40-årsåldern tillverkade stora mängder högexplosivt svartkrut som han tros ha överlämnat till nazister.

Han ska själv ha ett förflutet som nazist – och Anders Behring Breivik som sin största idol.

– Han känner sig som dom och sympatiserar med dessa förövare, säger en anhörig i polisförhör.

– Jag tycker illa om de flesta människor, säger mannen själv.

Polisen fick upp ögonen för mannen i 40-årsåldern efter att en nära anhörig slagit larm. Då hade han uppmanat kvinnan att gömma krut som han förvarade i sin bostad. Något som kvinnan motsatte sig.

– Anders Breivik är hans idol, säger hon i polisförhör.

Det var när polisen slog till mot villan i Jönköpingstrakten som man gjorde upptäckten – tio kilo svartkrut, stålrör som svetsats i botten, stubiner och en egentillverkad bomb. Polisen spärrade under fyra dramatiska dygn av den misstänktes bostad och bombtekniker kallades till platsen.

Nazistiska symboler

I sitt hus hade den misstänkte ett antal nazistiska symboler. På sin bil hade han klistermärken med siffrorna "88", en symbol för "Heil Hitler" och "187", en polisiär kod i USA som betyder mord eller dödsfall. Mannen anhölls för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – polisen befarade att han planerade en explosion.

"Hans profil stämmer in på flera punkter på så kallade "active killers". Han har extrema politiska åsikter, har en massmördare som idol, är socialt mycket begränsad och är i psykisk obalans.", står det i polisens förundersökning.

Anders Behring Breivik.
Foto: Frank Augstein

Skrattade åt Breivik

I förhör ger flera anhöriga en detaljerad beskrivning av mannen.

– Han sitter ofta och kollar på program som handlar om Anders Breivik och skolskjutningar. Han känner sig som dom och sympatiserar med dessa förövare, säger en anhörig.

En person säger att den misstänkte ska ha överlämnat explosiva ämnen till en nazist – och att mannen själv tidigare ska ha haft nazistiska åsikter, som också Jönköpings-Posten rapporterat.

– Han satt och skrattade när offren efter Breivik, eller om det var en skolskjutning där man intervjuade överlevande från en skolskjutning eller från Utöya, visades på tv. Då frågade jag varför han skrattade. Han sa att jag vet inte varför jag skrattar, säger en person i förhör.

Bengt Aldén, mannens advokat:

– Jag tror att det är överdrivet att han ska ha Breivik som idol. Och det är inte min uppfattning att han är farlig för andra. Men jag är ingen läkare så jag kan inte göra den typen av ställningstaganden.

"Mejar ner folk"

Den misstänkte, som har haft upprepade kontakter med psykvården, menar att hans tillverkning av explosiva ämnen aldrig ska ha syftat till att skada andra. Men en av hans vårdare ger en annan bild.

– Han har berättat att han inte vet var gränsen går mellan att inte gå till handling och att gå till handling, säger vårdaren som anser att mannen ska genomgå en farlighetsutredning.

En anhörig berättar för polisen att mannen i 40-årsåldern ingående skildrat hur han ska orsaka andra skada.

– Han har bland annat skrivit ett brev till sin psykolog där han beskriver hur han kör in på A6 (köpcentrum i Jönköping reds.anm.) med en stridsvagn och mejar ner folk.

"Tycker illa om de flesta människor"

Mannen erkänner i polisförhör att han själv tillverkat det explosiva svartkrutet. Han säger att han tänkt använda det till sin kanon som han avfyrar vid högtider. Hans uppsåt ska aldrig ha varit att skada andra – även om han ogillar i princip alla han möter.

– Jag tycker illa om de flesta människor. Det räcker att någon går på ett konstigt sätt för att jag ska ogilla dem, säger mannen i polisförhör.

Nyligen åtalades mannen för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han erkänner brott. De nazistiska symbolerna beskriver han som kuriosa från sin ungdom.

Personer nära mannen är övertygade om att han kommer att fortsätta sin kriminella bana om han släpps på fri fot.

– Jag tror inte att han kommer att sluta tillverka krut när han kommer hem. Vet inte riktigt varför. Det är bara en magkänsla, säger en anhörig.

Dödade 77 personer

Anders Behring Breivik är en norsk högerextrem terrorist. Den 22 juli 2011 sprängde Breivik en bomb i regeringskvarteret i Oslo, dådet resulterade i åtta dödsfall. Därefter sköt han ihjäl 69 personer på ön Utöya. Den 24 augusti 2012 dömde Tingsrätten Breivik till 21 års fängelse med möjlig frigivning efter tidigast 10 år. Strafftiden kan förlängas med fem år i taget efter att strafftiden gått ut så länge Breivik fortfarande anses farlig för samhället.

UTDRAG UR POLISFÖRHÖR OM DEN MISSTÄNKTE

"Han sitter ofta och kollar på program som handlar om Anders Breivik och skolskjutningar. Han känner sig som dom och sympatiserar med dessa förövare, säger en anhörig."

"Han satt och skrattade när offren efter Breivik eller om det var en skolskjutning där man intervjuade överlevande från en skolskjutning eller från Utöya visades på tv. Då frågade jag varför han skrattade. Han sa att jag vet inte varför jag skrattar, säger en person i förhör."

– En nära anhörig kvinna


"Jag anser att han ska genomgå en farlighetsutredning. Han har berättat för mig om sina tankar på att döda andra, men att han inte skulle gå till handling utan bara tänker så. Han fick frågan om han vet var gränsen går mellan att inte gå till handling och att gå till handling. Han svarade nej, han visste inte var den gränsen går."

– En vårdare inom psykiatrin