Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man hade nattpass med covid-sjuka – somnade

En miljon människor världen över har nu avlidit i covid-19. Globalt minskar dödsfallen. Men i Europa har de ökat fyra veckor i rad.
Nattarbetaren på det aktuella demensboendet skulle hålla koll så att covid-smittan inte fördes vidare. Då somnade han.Foto: Daniel Olsson

Nattarbetaren på demensboendet i Göteborg skulle hålla koll så inte hyresgäster med covid-19 förde smittan vidare till friska på samma boende.

Men en bit in på arbetspasset föll nattarbetaren i sömn.

Nu riskerar han en varning.

– Uppgiften är att vi ska finnas där, säger sektorschefen för äldreomsorgen i den stadsdel där händelsen inträffade.

Över hälften av alla människor som dött i covid-19 i Göteborg bodde på något av stadens äldreboenden. På många boenden har smittade och friska samsats på samma avdelningar.

Särskilt svårt har det visat sig vara på demensboenden där en del boenden kan vara oroliga och ofta vill gå runt och söker närhet hos personal och andra boende.

På ett demensboende i Göteborg skulle de anställda därför ha särskild uppsikt på de som var smittade av covid-19, så de inte kom i kontakt med de som fortfarande var friska.

Under ett nattpass fallerade systemet helt.

Föll i sömn

Den som hade i uppgift att hålla uppsikt på boendet under natten somnade.

– Det är alltid allvarligt, men vi har extra insatser nu när det är smittspridning, säger sektorschefen med ansvar för äldreomsorgen i den stadsdel där demensboendet ligger.

Nu riskerar nattarbetaren en skriftlig varning. 

Och sektorschefen förklarar varför de bedömer det inträffade som särskilt allvarligt:

– Vi har ibland hyresgäster som har olika typer av kognitiva sjukdomar. Det kan vara personer med demensproblematik, och de vandrar väldigt mycket oavsett tid på dygnet. Har då en sådan person konstaterad covid-19 måste man försöka omhänderta de personerna så de inte går in till andra hyresgäster, säger sektorchefen.

– Vi kan inte låsa in människor, då är det vår uppgift som personal att stötta personer som är uppe och går, oavsett när på dygnet.

Skulle ha särskild uppsikt

I ett brev som gått ut till nattarbetaren personligen och hans fackliga organisation skriver kommunen:

”Du har sovit under arbetspass, natt. Arbetsgivaren ser allvarligt på det då hyresgästerna på boendet kan vara i snabbt behov av stöd och hjälp. Under denna period fanns det även hyresgäster med Covid-19 smitta vilka var under särskild uppsikt för att inte smitta andra hyresgäster.”

Den positiva trenden i Stockholm kan vara bruten. Regionen befarar att huvudstaden nu går åt samma håll som många andra platser i Europa.