Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Källare avspärrad efter ännu en brand i Kortedala

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Läsarbild
I lördags larmades polis och räddningstjänst om en brand i en trappuppgång – den hade startat i en barnvagn, och misstänks vara anlagd.
Foto: LÄSARBILD
Pådrag vid en annan av de misstänkta bränderna.
Foto: Läsarbild

16.45 utbröt en källarbrand i ett flerfamiljshus i Kortedala. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter.

På samma adress har tre bränder härjat sedan i oktober – det är oklart om det finns någon koppling till de tidigare händelserna.

Tidigare på onsdagen greps en man i 25-årsåldern misstänkt för en brand vid 11-tiden, i en container i Kortedala.

De tolv bränder som utbrutit i Kortedala sedan början av oktober har alla inträffat inom en radie av bara ett par hundra meter, och de drabbade fastigheterna ägs alla av fastighetsbolaget Poseidon.

På onsdagsförmiddagen inträffade en trettonde, i en container på Västra Midvintersgatan – en knapp kilometer från de övriga bränderna.

– I samband med en brand i Kortedala i dag har polisen gripit en person, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Den gripne är en man i 25-årsåldern.

”Intressant för utredningen”

”Gärningspersonen är i nuläget gripen för den senaste branden men är intressant för utredningen kring de övriga bränderna i området”, skriver polisen vidare.

Rubriceringen för branden klockan 11 är försök till mordbrand alternativt grov skadegörelse genom brand.

De totalt tretton bränderna har framför allt inträffat i soprum och förrådsutrymmen. Fyra rubriceras som mordbrand, en som försök till mordbrand och de andra utreds som grov skadegörelse genom brand.

I lördags larmades polis och räddningstjänst till en brand på Adventsvägen, där någon vad det verkar hade tänt eld på en barnvagn i en trappuppgång. Spår av brännbar vätska hittades på platsen.

Ytterligare en brand bröt ut på eftermiddagen

Vid 16.45 på onsdagen kom larm om ytterligare en brand i Kortedala. Denna gång på samma adress som tre av de tidigare bränderna ägt rum. 

– Det är en brand i en källare, vi är på plats där nu med flera enheter, säger Åsa Opperud på räddningstjänsten Storgöteborg.

Polisen har också ryckt ut till adressen.

– Vi är på plats och bistår räddningstjänsten först och främst, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.

Det är fjärde gången på mindre än fyra veckor som det brinner på adressen. Har ni någon ytterligare insats på platsen?

– I nuläget går det inte att säga om det finns något samband med den här branden, det går inte att dra för stora växlar på det. Vi vet inte om det ligger något brott bakom, men om det visar sig att branden är anlagd kommer vi naturligtvis att gå vidare med det, säger Ostler.

Vid 17.45 uppger räddningstjänsten att man börjar bli klar på platsen. Fastigheten har inte behövt evakueras under räddningsarbetet. Polisen uppger att delar av källaren har spärrats av för teknisk undersökning.

”Sover aldrig en hel natt” – de boende om senaste tidens bränder

Boende i Kortedala efter anlagda bränderna: "Oroligt"